Povežite se s nama

Veliku pozornost javnosti privukla je situacija oko promjene imena zagrebačkog Trga maršala Tita. Naime, promjenu imena jednog od najpoznatijih zagrebačkih trgova gdje se nalaze zgrade Hrvatskog narodnog kazališta i zagrebačkog Sveučilišta traže zastupnici nezavisne liste Brune Esih. Osim njih, najglasniji pobornici promjene imena jesu zagrebački HDZ-ovci koji su već ranije tražili da se spomenuti trg preimenuje u Kazališni trg. Tada nisu naišli na razumijevanje zagrebačke Gradske skupštine, no ovoga puta to neće biti slučaj. Ako Milan Bandić želi sastaviti većinu u zagrebačkoj skupštini, morat će pristati na uvjete suradnje koje zahtijevaju Esih i HDZ. Izgleda da je Trgu maršala Tita u Zagrebu – odzvonilo.

Hoće li se ta ista situacija dogoditi i u Rijeci? Prošloga tjedna je u Rijeci po prvi puta izabran predsjednik vijeća koji nije član SDP-ove koalicije. Tihomira Čordaševa podržali su tako njegovi iz koalicije AM-Živi zid, vijećnici MOST-a, Liste za Rijeku, HNS-a, Nezavisne liste Hrvoja Burića i naravno HDZ. Isti taj HDZ sa svojih sedmoro vijećnika predstavlja najbrojniju skupinu većine u vijeću te se nameće pitanje hoće li inzistirati na onome što su u predizbornoj kampanji govorili. Prisjetimo se izjave predsjednika riječkog HDZ-a, Lucijana Vukelića koju je dao Novom listu 8. studenog prošle godine.

“Inicijativa je u potpunosti u skladu s deklaracijom Europske unije kojom se osuđuju svi totalitarni režimi, a iskustva iz prošlosti svjedoče da se tako može odrediti režim bivše države kojoj je na čelu bio Josip Broz Tito. Mi smo zahtijevali preimenovanje Titovog trga u Rijeci, ali to nije prošlo. U ovom trenutku nemamo formaliziran zahtjev, ali naš se stav zna. Uvjeren sam da će vrlo brzo doći vrijeme kada će se s našim zahtjevom, ili bez njega, svi trgovi i ulice u Hrvatskoj koje nose Titovo ime preimenovati”, rekao je Vukelić.

HDZ-ovu inicijativu mogao bi podržati nezavisni Hrvoje Burić, a ostaje samo pričekati jesen kada ćemo u svakom slučaju doznati hoćemo li u Rijeci imati Titov trg ili će to ime zauvijek otići u povijest.

Jeste li za promjenu naziva Titovog trga u Rijeci?

Pogledajte rezultate

Loading ... Loading ...