Povežite se s nama

Vijesti

Hrvatska obala više nije zelena na novoj koronakarti EU

Objavljeno

na
Hrvatska obala više nije zelena na novoj koronakarti Europske unije koju objavljuje ECDC.

Cijeli jadranski dio Hrvatske je na novoj karti u narančastoj boji.

ECDC kartu ažurira svakog tjedna. Boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotka testirane populacije. Najnovija karta objavljena je danas, javlja Index.

U crvenom i narančastom je mali dio Europe, uključujući cijelu hrvatsku obalu

Riječ je o najvažnijoj karti za koronavirus u Europskoj uniji, a referentnom se smatra jer zemlje članice EU donose mjere i određuju uvjete za ulaz iz određene zemlje upravo prema boji koju ta zemlja ima na karti ECDC-a.

Na karti je velika većina Europe u zelenom. U narančastom su hrvatska obala, dijelovi Grčke, dio Nizozemske, dio Švedske, Irska i jug Francuske.

U crvenom su Španjolska, Portugal, manji dio Grčke, dio Danske i dio sjeveroistoka Nizozemske, kao i Luksemburg.

Dijelovi Španjolske, kao i vrlo mali dio Nizozemske, u tamnocrvenoj su boji, koja simbolizira najlošiju epidemiološku situaciju.

Danas imamo 139 novih i 653 aktivna slučaja

Stožer je danas objavio da je u posljednja 24 sata zabilježeno 139 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 653.

Među aktivnima je 110 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 9 pacijenata.

Stožer je objavio i kako u zadnja 24 sata nisu evidentirane preminule osobe.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić za Index kaže da je to i očekivao, a upozorava kako je narančasta samo upozorenje, ali koje vrlo lako može postati crveno i sezona nam naprasno staje.

“Nije me iznenadilo što smo narančasti jer pratim brojke po priobalnim županija, to sam i očekivao. Bilo je pitanje dana kad će nam promijeniti boju. Narančasto je znak upozorenja, iz tog se brže ide u crveno nego natrag u zeleno. To nam je znak da se uozbiljimo i sredimo brojke. Još jednom pozivam prije svega vladu da utječu na to da se epidemiološko stanje Hrvatske na toj najrelevantnijoj karti prikazuje po županijama. Dakle, ne statistički po regijama već županijama. Svatko treba snositi posljedice svojih postupaka i odgovarati za svoje postupke”, rekao je Veljko Ostojić za Index.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram