Povežite se s nama

Kandidat SDP-a i koalicijskih partnera za gradonačelnika Opatije, Fernando Kirigin, održao je novu konferenciju za medije na kojoj su sudjelovali i članovi HSU-a. Priopćenje nakon konferencije prenosimo u cijelosti:

“Opatijski HSU podržava Fernanda Kirigina za gradonačelnika i lijevu koaliciju, u sklopu koje se zalaže za svoje zahtjeve prije svega vezane za poboljšanje kvalitete života osoba treće životne dobi. “Sufinanciranje javnog prijevoza i parkiranja umirovljenicima, vraćanje city busa, osiguravanje dodatnih uvjeta za invalide kako bi im što više sadržaja bilo dostupno, poboljšanje socijalnih usluga i servisa za starije, osiguravanje sredstava za market za potrebite i briga o materijalnoj sigurnosti građana treće životne dobi, izgradnja novog doma za umirovljenike, samo je dio projekata na kojima će raditi HSU”, istaknuo je predsjednik opatijskog HSU-a i kandidat na listi Zajedno za bolju Opatiju Dušan Mušćo, na konferenciji za novinare kojoj je, uz predstavnike HSU-a, nazočio i kandidat lijeve koalicije za gradonačelnika, Fernando Kirigin.

“Već dvadeset godina socijalni program u Opatiji među najboljima je u Hrvatskoj i prioritet nam je održati postojeći standard, ali i poboljšati ga. Svakako nam treba novi dom za umirovljenike ili se postojeći mora proširiti barem za 100 mjesta. Trenutačno je u Domu 300 molbi, od čega je 100 urgentno pa je jasno kolike su potrebe”, istaknuo je član GO HSU-a Opatija Darko Varljen. Varljen predlaže i osnivanje dnevnih boravaka za starije osobe koji bi o njima brinuli dok su im obitelji na poslu, a smatra da je cijeloj Liburniji nužan hospiciji. “Ono što ima Caritas je jako dobro, ali nedovoljno. Dobro radi i Crveni križ s pomoći u kući, a taj program treba pojačati i financirati ga preraspodjelom sredstava. Mi jesmo HSU, ali važni su nam djeca i mladi, zato želimo da novi vrtić ima dobar kadar i uvede dodatne popratne sadržaje”, zaključio je Varljen.

Zamjenik predsjednika opatijskog HSU-a Zlatomir Prebilić smatra da je nužno potrebna analiza opatijskog komunalnog sustava. “Kubik vode u Opatiji najskuplji je u državi, a možda i u Europi, čak duplo skuplji nego u Rijeci. Razlog tome su predimenzioniran vodni sustav i visoka kupovna cijena vode iz riječkog sustava. Očekujući sigurnu pobjedu, očekujemo i formiranje regionalnog vodoopskrbnog sustava s jedinstvenom cijenom vode za Opatiju, Rijeku ili Crikvenicu. Nakon toga, treba uslijediti analiza organizacije rada našeg komunalnog poduzeća, kako bi to postao maksimalno racionalan sustav. Očekujem da će naš budući gradonačelnik Fernando Kirigin prihvatiti naš program i realizirati ga”, naglasio je Prebilić.

Kirigin je upravo to i obećao. “Mi se obvezujemo samo na ono što možemo provesti. Već sam rekao da od 1. srpnja umirovljenicima povećavamo iznos za besplatno parkiranje za 50%, 1. siječnja uvodimo kružni gradski city bus, a nastojat ćemo da umirovljenici ne plaćaju vožnju, a ostalim građanima da cijena bude minimalna. Želimo nezaposlene osobe zaposliti kroz  projekt pomoći u kući za starije osobe, sufinancirati rad mladih poduzetnika na pronalasku inteligentnih rješenja za pomoć starijim osobama, slažemo se da je hospicij nužan te da cijenu opatijske vode treba razmotriti. Ja zaista jesam jamac da će se sva naša obećanja ostvariti i da ćemo realizirati naše zajedničke zacrtane projekte”, poručio je Kirigin”, navodi se u priopćenju.