Povežite se s namaUz suradnju s četiri veterinarske ambulante u Rijeci, Udruga “Mijau” Rijeka i ove godine organizira akciju sterilizacije mačaka. Ove godine akcija je već započela u siječnju zbog velike zainteresiranosti građana i traje cijelu veljaču, dakle do 28. veljače 2016. godine. Svi građani imaju priliku sterilizirati jednu ili više mačaka s popustom od 50%.

Cijena ovisi od ambulante do ambulante, te zahvat za ženke iznosi od 205-260 kuna, dok su mužjaci od 160-205 kuna. Zbog velikog interesa poželjno je naručiti se čim prije.

S ciljem da se pomogne građanima, ali i da se  kontrolira populacija pogotovo slobodno živućih mačaka, te spriječi njihovo razmnožavanje, veći niz godina Udruga organizira akcije i moli sve sugrađane da se odazovu i steriliziraju/kastriraju svoje kućne ljubimce, pa i one mace koje hrane ispred svojih kuća, a koje unatoč tome ne smatraju svojima.  Vlasnici mačaka i oni koji hrane mačke ispred svojih kuća odgovorni su za povećanje broja mačaka i ukoliko zaista žele pomoći životinjama jedini ispravni i humani način je sterilizacija ženki, ali i mužjaka zbog spolno prenosivi bolesti. Svi su odgovorni i volonteri savjetuju svim stanarima ukoliko imaju mačke oko svoje kuće, udruživanje i sakupljanje sredstava za sterilizaciju.

Mačke je Zakonom zabranjeno uklanjati i ubijati. Isto tako protuzakonito im je uskratiti hranu, vodu i stanište.

Napominju da Udruga “Mijau“ nema azila i ne prihvaća mačiće kako to mnogi misle, a po Zakonu o zaštiti životinja svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilizirati/kastrirati.

Osnovni cilj je, kažu u Udruzi, djelovati preventivno s projektom “Uhvati, steriliziraj i vrati” koji se provodi već 14 godina po uzoru na projekte iz cijeloga svijeta. Iz Udruge “Mijau” mole građane Rijeke i Primorsko-goranske  županije da pomognu ljubimcima na pravi način sterilizacijom, čime se može osigurati normalan suživot čovjeka i životinje.

Ukoliko netko od građana želi sterilizirati mačke koje hrani, a ne može ih uhvatiti i postoperativno brinuti o njima, jer su mačke divlje, mogu se obratiti volonterima Udruge koji će im pružiti pomoć.
Za više informacija o akciji nazovite volontere na sljedeće brojeve mobitela:
091/543 5819,  091/887 5688.

Građani i direktno mogu nazvati navedene ambulante koje sudjeluju u akciji te se direktno naručiti za termin.
Veterinarske ambulante koje sudjeluju u akciji su:
1.  Veterinarska ambulanta privatne  prakse, “Kućni Ljubimci“ Kozala 51, Rijeka,  dr.vet.med. Tamara Ferari Miškulin,  tel: 051/514-399.
2.  Veterinarska Ambulanta privatne prakse “Trsat“, Kuflekova 1, Rijeka, dr.vet.med. Sanjin Polić, tel: 051/216-042.
3.  RiVet  Specijalistička veterinarska praksa, Kantrida, Istarska 15, Rijeka, dr. vet. med. Srećko Krešić i dr.vet.med. Jagoda Rosović,  tel: 051/ 561-452.
4.  Veterinarska ambulanta Turković, Viškovo123/c, dr.vet.med. Eugen Turković,  tel: 051/257-571

Svi oni koji se odluče za sterilizaciju mačke u ambulanti koju su izabrali (molimo unaprijed dogovoriti termin), molimo da životinje na zahvat donesu natašte i to u transportnim boksovima. Sa sobom neka ponesu čiste pamučne krpe koje će veterinari staviti ispod mačke u transporter, kada maca bude operirana.

Vrlo je važno nakon operativnog zahvata prvih 24 sata držati mačku u zatvorenom i prekrivenom boksu, u toplijem prostoru, a nakon 24 sata pustiti ju u veći prostor i držati  pod kontrolom još par dana radi končića.

Za sve savjete vezano uz operaciju može se nazvati i volontere udruge “Mijau“, kako bi i usmenim putem dobili upute.