Povežite se s nama


Građanska inicijativa Narod odlučuje izvijestila je da pokreće ustavne tužbe protiv gradova Rijeke i Samobora jer su, tvrde, građanima uskratili osnovno ustavno pravo da se izjasne po pitanju referenduma, dok će Zagreb, Osijek i Rijeku tužiti jer su građanima naplatili porez na referendum.

S obzirom da će ustavna tužba biti riješena tek nakon roka prikupljanja potpisa, Troskot je pozvao Ministarstvo uprave da reagira s obzirom da postoji određeno nadzorno tijelo koje prema zakonu mora reagirati i poslati nadzor na teren te ispitati protuustavnost i protuzakonitost tih gradova.

Inicijativa koja je pokrenula prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, od ministra uprave Lovre Kušćevića traži da se izjasni što je napravio po pitanju situacije u gradovima koje inicijativa namjerava tužiti. Podsjetivši da je ministar izjavio, u intervjuu za Večernji list, da će Ustavom i zakonima štititi pravo prikupljanja potpisa za pravedniji izborni sustav, Troskot je upitao je li možda mislio na ustav Narodne Republike Koreje s obzirom da nas, ustvrdio je, Ustavom i zakonima RH ne štiti.

Dodao je da je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel četiri ustavnopravna stručnjaka koja su se izjasnila da su pitanja inicijative ustavna i sve ostale građane koji su se već izjasnili po pitanju referenduma, nazvao bolesnim umovima u emisiji Otvoreno.

Upitan da prokomentira to što brojni stručnjaci ne misle da su njihova pitanja ustavna i da se iza toga krije udar na prava nacionalnih manjina te najavu SDP-a da će krenuti u inicijativu promjene Ustava kako bi se definiralo u Ustavu što ne smije biti dio pitanja, kazao je da je: “SDP stranka koja uvijek kada neka građanska inicijativa pokrene ovakav referendum, dodatno postrožuje sam referendum kako bi dodatno ograničio prava građana da se izjasne”.

“Referendum u Hrvatskoj jedan je od najstrožih, ako ne i najstroži na cijelom svijetu, jer u samo 14 dana morate prikupiti 380.000 potpisa što zapravo onemogućuje demokratičnost i građane da se stvarno izjasne po pitanju referenduma. SDP-ov gradonačelnik je uskratio ustavno pravo svojim građanima i tko će im vratiti pravo da se izjasne”, kazao je Troskot.

“U pripremi su tužbe za Rijeku i Samobor koji su svojim građanima uskratili ustavno pravo da se izjasne po pitanju referenduma. Također ćemo tužiti Zagreb, Osijek i Rijeku jer su građanima naplatili porez na referendum koji je protuzakonit. Riječ je o dvostrukoj naplati mjesta izjašnjavanja jer ta mjesta, koja su javna dobra, građani tih gradova već plaćaju porezima, doprinosima i prirezima. Još se dodatno naplaćuje pravo građana da se izjasne po pitanju referenduma bez obzira kakvo tko imao mišljenje o tome”, kazao je na konferenciji za novinare koordinator građanske inicijative Narod odlučuje Zvonimir Troskot.

Najavio je da će inicijativa sutra izaći sa službenim podacima vezano za brojku prikupljenih potpisa građana u prvih tjedan dana, javlja Hina.