Povežite se s namaStigao je prvi odgovor tržišne inspekcije građanima koji su se žalili na račune što im ih ispostavlja riječko Komunalno društvo Čistoća, prema kojem ispada da se inspekcija slaže da su računi nezakoniti, čulo se na tribini Kriznog eko stožera Marišćina o gospodarenju otpadom, organiziranoj u Staroj školi Marčelji. Milan Kesić iz Marčelja jedan je od prvih koji se žalio na (ne)zakonitost računa Čistoće, a upravo je njemu, i to u petak i stigao prvi odgovor tržišne inspekcije na njegovu žalbu, javlja Novi list.

“Odgovor tržišnog inspektora primio sam poštom, samo nekoliko sati prije tribine, a njegovo rješenje može se svesti na četiri riječi: računi Čistoće su nezakoniti”, objasnio je Milan Kesić okupljenim građanima. Tržišna inspekcija uputila je Kesića da slučaj dalje proslijedi Visokom upravnom sudu, što će on i učiniti. No, da bi uopće stigao do tržišne inspekcije, Kesić je najprije morao odraditi niz koraka, koji su potrajali mjesecima.

Najprije je uputio prigovor Čistoći, čija direktorica mu je nakon 15 dana odgovorila da je »sve po zakonu«. Zatim se morao žaliti Čistoćinom povjerenstvu za reklamaciju potrošača, koje ima zakonski rok od 30 dana za odgovor. Taj odgovor u 30 dana Kesić nije dobio pa je učinio i treći korak i obradio se tržišnoj inspekciji. Koliko je od tržišne inspekcije uspio saznati, zasad su iz cijele Primorsko-goranske županije primili samo desetak žalbi građana na nezakonitost računa za odvoz otpada.

“Pazite, iz cijele županije, u kojoj živi 300.000 ljudi stiglo je samo desetak žalbi! Zar smo takve ovce da plaćamo nezakonite račune? Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje”, rekao je Kesić, koji najavljuje da će ići i na ustavnu tužbu ako to bude potrebno. Zatim je pojasnio i po čemu su ti računi nezakoniti.

“Računi nisu nezakoniti zato što su poskupljeli za 109 posto, to je samo posljedica onog mastodonta od Marišćine i svih promašaja koji su se stvarali godinama, a sad dolaze na naplatu. Nezakoniti su stoga što Čistoća obračunava račune dijametralno suprotno od onoga što kaže Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Čistoća proizvoljno obračunava količinu otpada, na temelju kvadrature, a ne temeljem evidencije obračunatog otpada koju je po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom dužna voditi. Prema Zakonu, cijena javne usluge mora se obračunati razmjerno količini predanog otpada, i to po kriteriju mase predanog otpada ili volumenu spremnika otpada i broju pražnjenja. Umjesto toga, u Čistoći su počeli proizvoljno na račune stavljati određeni volumen otpada čiji odvoz naplaćuju, koji nema nikakve veze s potrebnim evidencijama, kojih u Čistoći i nemaju”, objasnio je Kesić za Novi list.

Podsjetimo kad su pojedini građani prigovori Obersnelu da su računi nezakoniti stigao im je oštar demantij. “Prosvjedi su legitiman način izražavanja nezadovoljstva, ali građani moraju biti svjesni da ne nasjedaju na lažna obećanja. Nije točno da Čistoća izdaje nezakonite račune. Svi oni koji neće platiti račune na temelju poziva kojekakvih mudraca izlažu se opasnosti da će nakon nekog vremena morati platiti velike račune plus sudske troškove i kamate”, upozorio je gradonačelnik Rijeke sredinom listopada prošle godine i poručio kako samo ističe moguće posljedice.