Povežite se s nama

Vijesti

Inspekcije u opsežnoj kontroli rada Centra za gospodarenje otpadom Marišćina

Objavljeno

na
Na žuran zahtjev Općine Viškovo za rješavanjem  problematike pojave smrada sa Županijskog centra za gospodarenje otpadom Primorsko-goranske županije Marišćina, upućen nadležnim institucijama dana 12.09.2018. godine održan je sastanak na kojem su predstavnici Općine Viškovo zatražili žurnu reakciju i trenutno saniranje problema kojim su posljednjih mjeseci izloženi mještani Općine Viškovo, a osobito naselja Marčelji, Sroki i Kosi, a kojima je kvaliteta života narušena, navodi se u priopćejnu Općine Viškovo koje prenosimo u cijelosti.

Na sastanku su prisustvovali u ime Ministarstva zaštite okoliša i energetike pomoćnica ministra gđa. Snježana Hopp, voditelj projekta izgradnje centra iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost g. Juraj Baričić, direktor t.d. Ekoplus d.o.o. g. Josip Dedić i predstavnici Općine Viškovo.

Načelnica Općine Viškovo još jednom je apelirala na potrebu za hitnim rješavanjem problema, budući je problem pojave smrada kojem su izloženi mještani Viškovo, a eskalirao je zadnjih tjedana. Osobito je izražajan smrad zadnjih dana o čemu službe Općine Viškovo vrše terenska opažanja. Načelnica je istaknula da  osobno provjerava informacije sa terena i da se jaki  smrad pojavljuje u naseljima u večernjim satima i traje do jutarnjih sati.

Iako iz Općine Viškovo već mjesecima upozoravaju na pritužbe mještana i otežane uvjete života na Viškovu, posebice u najizloženijim naseljima – Marčeljima, Srokima i Kosima, do sada  problem nije riješen. Održana je i sjednica Stožera civilne zaštite sa ciljem obavještavanja  sustava zaštite  stanovništva Državne i županijske razne  o problemu.

Načelnica je dodatno naglasila da je trenutno stanje potpuno neprihvatljivo i da traži se poduzme sve i to bez odgode kako bi mještani općine Viškovo imali čist zrak i kvalitetu života kakvu su imali i prije izgradnje centra, a  da nadležne inspekcije provedu opsežne kontrole rada centra. Također, zatraženo je da  nadležne inspekcije propišu hitne mjere u okviru svojih nadležnosti  koje se moraju poduzeti kako bi se smrad uklonio.

Pomoćnica Ministra zaštite okoliša i energetike  gđa. Snježana Hopp izvijestila je da zbog učestalih prijava građana da se sa područja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina šire neugodni mirisi, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je organiziralo izvanredni koordinirani inspekcijski  nadzor.  U koordiniranom nadzoru osim inspekcije zaštite okoliša i vodopravne inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i energetike sudjeluju i građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te inspekcija zaštite na radu Ministarstva rada i mirovinskog sustava.Inspekcijski nadzor je u tijeku, a o rezultatima nadzora javnost i mještani Viškova će biti obaviješteni po njegovom okončanju.

Direktor Ekoplusa Josip Dedić izvijestio je na sastanku da su u Ekoplusu svjesni pojave neugodnih mirisa sa centra za gospodarenje otpadom, da su u proteklom periodu proveli niz aktivnosti kako bi se ova pojava eliminirala. Također izvijestio je da su se u proteklih nekoliko dana na odlagališnoj plohi  1A izvodili radovi  na postavljanju instalacije za otplinjavanje u gornjem sloju odloženog otpada na odlagališnoj plohi 1A. Prilikom izvođenja radova bilo je nužno otkrivanje pokrivke odlagališta i iskopi u već odloženom otpadu do 1 m dubine što je rezultiralo povećanom emisijom neugodnih mirisa. Radovi završavaju danas, 13. rujna, čime bi trebao biti uklonjen i uzrok pojave neugodnih mirisa.  Također počela je provedba i posebnih  mjera  a od kojih se očekuje trenutni efekt i uklanjanje neugodnih mirisa.

Predstavnik naručitelja radova na izgradnji centra Fonda za zaštitu okoliša g. Juraj Baričić naglasio je da je Marišćina prvi centar za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj koji je Fond početkom 2017. godine predao na upravljanje Ekoplusu. Naglasio je da je Marišćina prvi centar za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj te da je u tijeku probnog rada  centra bilo određenih nedostataka, no izvođač radova je iste otklonio u ugovornim rokovima.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže