Povežite se s nama

Portal Fiuman.hr do održavanja drugog kruga lokalnih izbora objavit će intervjue sa svim kandidatima za načelnike i gradonačelnike u jedinicama lokalne samouprave na širem riječkom području.

Nakon intervjua s Matejom Mostarcem, donosimo intervju s njegovim protukandidatom Davorom Jurčićem iz Akcije mladih.

Koliko ste zadovoljni ostvarenim rezultatom u prvom krugu?

Izuzetno sam zadovoljan, s obzirom na dosadašnje stanje na našoj maloj Kastavskoj političkoj sceni. Gotovo 30% potpore je velik rezultat, s obzirom na to da iza mene stoje Akcija mladih i nezavisni pojedinci, a protukandidat s 43% ima potporu čak 7 stranaka i stožernog SDP-a. Iako Matej Mostarac u 2. krug ulazi s prednosti, podrška SDP-u i partnerima drastično se smanjila, za više od 10% ukupnih glasova, a Akcija mladih i ja kao kandidat smo gotovo utrostručili podršku od prije 4 godine. To je ujedno i pokazatelj tko je kako radio u vijeću u proteklom razdoblju.

Postigli smo pojedinačno kao stranka, Akcija mladih najbolji rezultat. Akcija mladih u budućem sazivu vijeća imat će 4 vijećnika, isto koliko i dvije ‘velike’ stranke SDP i HDZ, a mi smo bili i najbliži petom mandatu, za samo 17 glasova (SDP bi tada imao 3 mandata).

Jedino čime sam nezadovoljan je mala izlaznost, iako je porasla za 5% od posljednjih lokalnih izbora, jer smatram da je izuzetno bitno za demokraciju da što više ljudi izrazi svoje mišljenje na izborima, ma tko pobijedio.

Koliko ste ukupno potrošili na kampanju u prvom krugu? Kako ste financirali predizbornu kampanju?

Potrošili smo nešto manje od 10.000 kuna i imali skromnu ali ozbiljnu kampanju temeljenu na programu, sve od prihoda ogranka AM Kastav, od naknada za rad u vijeću proteklih 4 godine. Ne možemo računati na donacije kao stranke od kojih se očekuje da donatorima nešto ‘vrate’. Mi svima obećavamo jedino legalizam i ravnopravan položaj.

Koje su tri ključne točke vašeg programa za iduće četiri godine?

Ono što mogu istaknuti je promjena odnosa prema ključnim problemima. Nije lako opširan program svesti na tri točke no istaknuti ću sljedeće, prema osobnim principima. U prvom redu je to transparentnost i uključivanje građana u donošenje odluka (participativnim budžetiranjem i poticanjem rada mjesnih odbora). Drugo su hitni, manji zahvati u prostoru i podizanje komunalnog reda na višu razinu.

Ono što će biti najznačajnije za budućnost, je promjena pristupa u planiranju i gospodarenju prostorom, posebice kod većih projekata, gdje se zalažemo za nekoliko stvari: određivanje lokacija za nove projekte u suradnji s građanima, maksimalno očuvanje autohtonih vizura, spomeničke i kulturne baštine i očuvanja prostora, a time i vrijednosti nekretnina i kvalitete života ljudima koji su sada ugroženi ilegalnim kamenolomima, betonarama i pretjeranom urbanizacijom prostora.

Kakav vam je plan za Gradsko/Općinsko vijeće u slučaju pobjede u drugom krugu? Jeste li već posložili većinu?

Plan nam je raditi tako da nas svi mogu podržati. To ćemo i tražiti, od svih izabranih u vijeće, bez razlika. Smatramo da možemo postići čak i presedan, nešto netipično za Hrvatske prilike, da vijeće doista bude mjesto rasprave i glasa javnosti, bez obzira na stranačku pripadnost i stranačke dogovore.

Kao stranka Akcija mladih smo bitno drukčiji od drugih po tom pitanju i nije nam želja nametati isključivo svoja rješenja, nego želimo da se postignu najbolja rješenja u interesu svih građana. Zbog toga smatramo da je sastav vijeća u kojem nitko nema većinu dobar za ljude i dobar za demokraciju.

U tome nam je uzor Alan Sanković, prvi načelnik iz redova Akcije mladih u Lovranu, koji je vrlo uspješno vodio općinu 4 godine sa samo 3 izvorna mandata. Vodio je općinu tako da ima podršku gotovo svih, vrlo stabilno i s odličnim rezultatima. Takvog ‘traženja podrške’ na svakom glasanju, prema kvaliteti projekata, ne bojimo se i priželjkujemo ga. U politiku smo i ušli jer smo htjeli donijeti nešto novo i bolje.

Koje su vam glavne i konkretne prednosti u usporedbi s protukandidatom?

Glavnom prednošću smatram upravo činjenicu da ne dolazim iz veće stranke, gdje bih nekome morao odgovarati ili nekoga servisirati. Također nemam iza sebe nekoga tko je do sada griješio i tko bi me mentorirao tako da nastavljam nečiju tuđu priču.

Također smatram da je prednost činjenica da su me moji kolege i svi ostali koji su nam se pridružili podržali u prvom redu kao čovjeka. Nisu me podržali zato što sam iz najveće stranke u koaliciji, ili jer me je netko odabrao za nasljednika. Pretpostavljam da su za taj izbor ipak bile ključne moje osobne kvalitete.
Vidim politiku kao slušanje i služenje građanima. Imam doista izraženu empatiju i razumijevanje za specifičnosti našeg kraja. Ušao sam u politiku da bih odmah počeo djelovati i doprinositi zajednici, a ne čekati red u stranci, učeći pritom ‘stare navade’ hrvatske politike.

Što će presuditi u drugom krugu? Program koji nudite ili Vaša popularnost među građanima?

Teško je procijeniti. Nadam se da je naglasak na programu, jer smo se njime doista trudili obuhvatiti sve potrebe građana i na najbolji način odgovoriti na pitanja koja su obveza lokalne samouprave. Ako kao garancija programu posluže moja dosljednost, iskustva građana ili karakter, smatram da je to pozitivno.

No nikako ne bih volio kult ličnosti. To smo već imali s bivšim gradonačelnikom koji je odlučivao o apsolutno svemu i nije se imao potrebe konzultirati s drugima, jer je imao bespogovornu podršku svih vijećnika. Možda mu ne trebamo ni zamjeriti, već pretpostaviti da ga je upravo velika popularnost ‘pokvarila’.

Kako biste ocijenili protekli mandat Ivice Lukanovića?

Nešto sam o tome već i rekao. Smatram da rezultati ovih izbora u velikoj mjeri pokazuju kako građani ocjenjuju njegov mandat. Podrška koaliciji koju je okupio i kandidatima koje je predložio ovise o dojmu koji je sam Lukanović ostavio svojim potezima.

Najveći krimen Lukanovića je nedovoljno uvažavanje kritike i bilo kakve rasprave. Osim toga nekoliko je većih projekata, ili poteza o kojima imam izuzetno loše mišljenje i određene sumnje u nepravilnosti, pa čak i izigravanje zakona. Tu je i rastrošno, pomalo elitističko vođenje i usmjeravanje grada. Nakon mandata Ivice Lukanovića ostaje dojam da je njegovom zaslugom bilo povlaštenih i onih oštećenih.

Mislim da je sve navedeno dovelo do podjela i narušavanja odnosa u našoj zajednici, a građevinskim zahvatima i trajnih posljedica na licu grada.

Je li Vaša stranka, Akcija mladih spremna preuzeti vlast u Gradu Kastvu? Tko će Vam biti prvi suradnici ako pobijedite u drugom krugu?

Naravno da jest. Samo ne bih govorio da će ‘stranka preuzeti’, jer smo mi kao stranka zapravo platforma okupljanja mladih i nezavisnih ljudi, i od nas ne očekujte stranačka uhljebljivanja ili klijentelizam.

Da smo po našim kapacitetima spremni – jesmo. Ponavljam da smo to već pokazali u Lovranu, gdje se moj prijatelj Bojan Simonič također natječe u drugom krugu. Sada raspolažemo i tim iskustvom Alana Sankovića i lovranske ekipe, a to iskustvo će nam sigurno u nekim segmentima pomoći da budemo još i bolji.

S druge strane imam puno povjerenje u upravu koja profesionalno radi svoj posao, a uz poštene kriterije i odlučivanje vođeno principima s izvršne razine, smatram da će uprava biti još kvalitetnija. Ako je što do sada bilo loše, radilo se ili o pojedincima ili o utjecaju s izvršne razine, odnosno gradonačelnika i zamjenika.

Računate li na podršku HDZ-ovih birača?

Računam da birači imaju svoju glavu i sposobnost rasuđivanja ako su informirani. Zbog toga nemam zamjerki prema ničijim biračima, ni HDZ-a ni SDP-a, već ako se s njima ne slažem pretpostavljam da ne raspolažemo svi istim informacijama.

Što se tiče samih HDZ-ovih birača, mislim da su to oni koji su već u prvom krugu pokazali da ne podržavaju dosadašnju vlast i da priželjkuju promjene. Ako smatraju da ću te promjene i otvorenost gradonačelnika za svačije probleme donijeti ja, prije nego moj protukandidat, bit će mi drago.

Kako biste ocijenili predizbornu kampanju Vaših oponenata? Putem društvenih mreža nekoliko ste puta izražavali nezadovoljstvo…

Javna kampanja je do kraja prvog kruga bila prilično korektna, ako izuzmemo neravnopravan tretman medija, koji smo mogli očekivati i koji je dio naše političke ‘kulture’. Naši simpatizeri su imali neka neugodna iskustva samo u dijelu usmene kampanje, gdje je bilo težih riječi i pokušaja manipulacije.

No ono o čemu smo javno izrazili nezadovoljstvo je bio nekorektan odnos u ‘borbi plakatima’. Jako nas je rastužilo što su u najvećoj mjeri upravo naši plakati nastradali u više navrata, a imali smo ih najmanje i, kao legalisti, postavljali smo ih isključivo na oglasne ploče i privatne parcele simpatizera. Simptomatično je kada je očito da se ne radi samo o pojedinačnim slučajevima, nego vam preko noći na dionici dugoj više kilometara nestanu baš svi plakati.

No, nadamo se da i taj dio kampanje šalje poruku građanima, posebice to da smo pokazali time svoj odnos prema našem gradu, poštujući propise i elementarnu pristojnost.