Povežite se s namaPortal Fiuman.hr do održavanja drugog kruga lokalnih izbora objavit će intervjue sa svim kandidatima za načelnike i gradonačelnike u jedinicama lokalne samouprave na širem riječkom području.

Stanovnici Općine Klana u prvom krugu lokalnih izbora nisu nikome dali većinsku podršku. Željka Šarčević Grgić osvojila je 328 glasova, odnosno 32,73 posto, a u drugi krug ušao je i Matija Laginja s 244 glasova, odnosno 24,35 posto. Izlaznost birača u Općini Klana bila je 61,25 posto.

Nakon što smo, jutros u 10 sati, objavili razgovor s kandidatkinjom SDP-a i partnera Željkom Šarčević Grgić, sada objavljujemo intervju s njezinim protukandidatom iz redova HDZ-a i partnera Matijom Laginjom.

Koliko ste zadovoljni ostvarenim rezultatom u prvom krugu?

Iako sam ostvario slabiji rezultat od kandidatkinje Šarčević, mislim da sam zadržao svoje biračko tijelo te je ono ostalo stabilno. Također, uspoređujući rezultate od prije četiri godine i sada, razvidno je da je koalicija SDP-a i PGS-a ostvarila puno lošiji rezultat nego na prošlim izborima, jer su sa sedam vijećnika u prethodnom sazivu, pali na četiri. Slična situacija bila je i prije četiri godine, no ipak sam ostvario pobjedu u drugom krugu. Na ovim lokalnim izborima bilo je pet kandidata za načelnika, pa s obzirom na to da smo „mala općina“, pri tome mislim na broj birača i da je glasovanje više manje „familijarno“ ovakav rezultat u prvom krugu sam i očekivao.

Koliko ste ukupno potrošili na kampanju u prvom krugu? Kako ste financirali predizbornu kampanju?

Kampanju do sada vodim veoma skromno, bez velikih troškova. Uglavnom koristim vlastita sredstva i jedan manji dio sredstava iz donacija. Mišljenja sam da pretjerana odnosno agresivnija kampanja više odbija birače, da uopće izađu na izbore, nego da glasuju.

Koje su tri ključne točke vašeg programa za iduće četiri godine?

Moj program se sastoji od puno više točaka od tri, no ipak bih izdvojio saniranje preostalih dugova preuzetih iz prošlosti, ulaganje u poduzetništvo odnosno privlačenje novih investitora, u čemu sam dosad imao najviše uspjeha na što sam ponosan. Ponajprije zato što u tom dijelu vidim konkretan napredak i razvoj općine, te naravno treće, podizanje standarda građana izgradnjom komunalne infrastrukture, a bez smanjenja pomoći od strane općine, npr. za socijalni program, predškolski odgoj i dr.

Kakav vam je plan za Gradsko/Općinsko vijeće u slučaju pobjede u drugom krugu? Jeste li već posložili većinu?

Nažalost, nijedna politička opcija nije osvojila većinu u Općinskom vijeću, ali smatram da će se nakon drugog kruga izbora moći složiti većina te započeti normalno funkcioniranje općine. Eventualno slaganje vijeća prije drugog kruga izbora, sigurno bi doprinijelo lakšoj pobjedi kandidatu čija opcija bi složila takvu većinu.

Koje su vam glavne i konkretne prednosti u usporedbi s protukandidatom?

Osnovna i konkretna prednost pred mojom protukandidatkinjom je zasigurno poznavanje realne situacije u Općini Klana, uz pregršt ostvarenih suradnji i kontakata na svim razinama lokalne i državne vlasti. Moj program se u većini točaka i sastoji od projekata koje sam već započeo, od kojih su neki i u visokom stupnju realizacije. Tu konkretno napominjem investiciju u vodoopskrbu kako bi „viši“ predjeli Studene dobili adekvatnu razinu vodoopskrbe, te činjenicu da sam riješio svu „papirologiju“ koja je osnovni preduvjet razvoja čitave općine. Tu ponajprije mislim na prostorno planiranje, urbanističke planove, rješavanje problema groblja, nerazvrstanih cesta, potpuno pripremljene radne zone za investitore, zemljište za širenje naselja na kojem planiram POS izgradnju i dr.

Što mislite je li pojava čak tri nezavisne liste na proteklim izborima određena poruka najjačim strankama u Klani HDZ-u i SDP-u?

Mislim da je to u neku ruku istina. Ljudi su zasićeni strankama i političarima koji su na političkoj sceni od osnivanja Republike Hrvatske, no to se zasigurno ne može povezati samo s Općinom Klana nego s čitavom zemljom, jer je svugdje došlo do ekspanzije nezavisnih lista. Smatram da u čitavom društvu postoji određeno nezadovoljstvo u mnogim sferama života, koje ljude potiče da traže neke druge opcije.

Iako ste dugogodišnji načelnik općine, u prvom krugu zaostajete za SDP-ovom kandidatkinjom, što mislite da su vam stanovnici Klane zamjerili?

Mislim da je riječ „zamjerili“ u ovom slučaju preteška. Na ovim izborima je skoro pet posto biračkog tijela bilo na različitim listama. Kako sam već rekao, sve su to familijarne veze i svako je u prvom krugu glasovao za svoga rođaka ili prijatelja. Drugi krug će pokazati pravi omjer snaga i razmišljanje ljudi. S druge strane, mislim da je moj rad tj. prezentacija rezultata rada poprilično jednostavna i neagresivna. Sad uviđam da sam svoje rezultate dosad nedovoljno eksponirao u javnosti, te je i to doprinijelo lošijem rezultatu i pogrešnoj percepciji. Ja sam u prvom mandatu naslijedio općinu potpuno opterećenu višemilijunskim obvezama i dugovima, te sam doista bio „blokiran“ za razvoj novih projekata. Teškom mukom sam održao općinu, osobito zbog drastičnog smanjenja poreznih prihoda, te preuzetih obaveza, neriješenih imovinsko – pravnih odnosa, sudskih sporova, zbog čega sam morao donijeti mnoštvo nepopularnih odluka, što je također uzrokovalo određeno nezadovoljstvo kod birača. No, socijalni program sam uspio proširiti, komunalna naknada se nije mijenjala od 2001. godine te je jedna od najnižih u čitavoj Primorsko – goranskoj županiji, nisam uveo prirez, dok ga većina općina u brdskom planinskom području odavno uvela, cijena smještaja u vrtićima je ista od osnutka vrtića dakle već preko deset godina i dr. No, kao što sam već rekao, društvo je zasićeno problemima kojima nas svakodnevno „bombardiraju“, te je općenito loša klima u državi.

Kakva je situacija s općinskim proračunom nakon osam godina što ste na čelu općine? Jeste li uspjeli privući investitore u Klanu?

Moram kazati da je općinski proračun bio veoma dinamičan i nije ga bilo lako balansirati. Ukidanjem brdsko planinskog statusa i mini poreznom reformom smanjen je za trećinu. Država konstantno nameće nove obaveze, no ne i izvore financiranja, tako da veoma malo ostaje za naše projekte. Prije nego što krenem s novim investitorima, moram napomenuti da na području općine djeluju tri velika stabilna gospodarska subjekta, kojima sam kroz prostorno planiranje omogućio daljnji razvoj i širenje kapaciteta, a to su Modern line d.o.o., GP Rijeka d.o.o. i DI Klana d.d., koji je trenutni najveći proizvođač stolica u Europi i gdje je zaposleno gotovo 500 ljudi. Ono na što sam iznimno ponosan i što nije uspjelo nijednom načelniku Općine Klana je privlačenje tri nova investitora u Radnu zonu u Klani i dva nova investitora u Radnu zonu Lisac, a jedan novi djeluje i u Brezi. Temelj za njihovo ulaganje u našu Općinu je upravo u činjenici da sam potpuno riješio imovinsko – pravne odnose te jasno definiranje i prilagodba prostora kroz prostorno planiranje prema njihovim potrebama te uvođenje komunalne infrastrukture (trafostanice, upis nerazvrstanih cesta, vodovod i dr.). Svi oni se bave proizvodnim djelatnostima i zapošljavaju dosta ljudi, te planiraju daljnje širenje i zapošljavanje. Naravno da tu ne stajemo, te i ovih dana razgovaramo s potencijalnim investitorima za preostale slobodne prostore. U konačnici, htio bih napomenuti da sam osobito zadovoljan što se polako mijenja percepcija o Općini Klana, i to nabolje. Općina Klana će izgradnjom ceste do Marišćine te izgradnjom zaobilaznice Breza, koja će se spojiti na „matuljski dio“ ceste, postati predgrađe Rijeke te biti nadohvat Opatije. S obzirom na cijenu građevinskih zemljišta te činjenicu da imamo sve potrebno za lijep i miran život u prirodi, počevši od vrtića, osnovne škole, liječničke ordinacije, nekoliko stomatologa, poštu, osigurana radna mjesta, čitavo područje Općine Klana svakim danom postaje sve atraktivnije. Upravo poduzetnici su to prvi shvatili, i zato i dolaze na naše područje.