Povežite se s nama

Fiuman Plus

Irina je mir pronašla u Rijeci i zaposlila se kao frizerka: Još prije sam se zaljubila u Hrvatsku

Objavljeno

naU Hrvatsku je do sada stiglo više od 13 i pol tisuća izbjeglica iz Ukrajine. Među njima su i Irina i njen sin, koji su iz ratom zahvaćenog Harkiva pobjegli u Rijeku. Irina se zaposlila kao frizerka dok 12-ogodišnji Nazar ide u šesti razred osnovne škole. Kako su se snašli, provjerila je ekipa HRT-a.

Ukrajinka Irina odmah je u Rijeci pronašla posao. Frizerka je već 20 godina i željela je nastaviti raditi. Priča nam o bijegu iz Ukrajine te o razlozima dolaska u Hrvatsku.

– Ja sam iz Harkiva. Kada je u Ukrajini počeo rat 24. veljače, mi smo 28. veljače odlučili pobjeći iz zemlje. Počelo je bombardiranje, pa smo moj sin i ja, s roditeljima mojega supruga, automobilom otišli u Njemačku. Ondje smo bili dva tjedna, no nisam željela ostati u Njemačkoj. Budući da smo u Hrvatskoj već tri puta bili na ljetovanju, već tada smo se odmah zaljubili u Hrvatsku jer je prelijepa zemlja, ljudi su divni, tako da smo odlučili nastaniti se u Hrvatskoj, govori Irina Sevastianova, izbjeglica iz Harkiva.

Iako je sada na sigurnom, u mislima je i dalje u svojoj zemlji. Suze nije mogla suzdržati.

– Pa nisam još opuštena jer mislim na Ukrajinu svaki dan, danju, noću, ujutro. Plačem zbog svojih prijatelja. Moja obitelj je na sigurnome, ali prijatelji su mi ostali u Ukrajini, a moj grad potpuno je uništen. Nadam se da će biti sve u redu. Moja je zemlja jaka, naša vojska također i mislim da će se moja obitelj nakon rata vratiti u Ukrajinu, kaže Irina.

Suprug plovi i doći će u Rijeku svojoj obitelji. Sin Nazar krenuo je u školu.

– Bio je vrlo iznenađen jer su ga djeca prijateljski dočekala, pomažu mu, uče ga hrvatski jezik, pitaju ga treba li mu hrana, igraju se s njim, žele mu biti prijatelji. Tako da je on zadovoljan, iako ne govori dobro hrvatski. Govori ponešto engleski, ali djeci to nije problem, kaže Irina.

Vlasnica salona govori nam o nedostatku radne snage u Hrvatskoj. Sa zadovoljstvom je zaposlila Irinu.

– Bio mi je problem jezik, međutim Irina dosta razumije hrvatski, zna vrlo dobro engleski i sjela sam s njom na kavu, porazgovarala o svemu, bila mi je simpatična, a i zbog svojih nekih osjećaja željela sam da joj ponudim posao i barem na neki način ustupim, kaže Larisa Đogo, vlasnica salona u Rijeci.

Irina nije sigurna kakva je budućnost čeka.

– Ne znam još. Željela bih se vratiti, ali u ovom trenutku ne znam. Moj sin već pohađa nastavu u osnovnoj školi, a nama je njegova budućnost najvažnija. Vidjet ćemo, kaže Irina za HRT.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

25.11.2023.
Ovim putem obavještavamo korisnike kako prodajno mjesto TD Rijeka plus d.o.o. do dana 29. studenoga 2023. godine iznimno radi do 13:00 sati. Produljenje mjesečnih ili tjednih parkirnih karata moguće je izvršiti putem internet bankarstva ili RCC portala ovisno koju kategoriju mjesečne parkirne karte korisnici produljuju.

Fiuman Plus

Društvene mreže