Povežite se s nama
Desetog srpnja 2010. godine bila sam s tatom na 10. godišnjici kazališta Ulysses. Sjedili smo u pulskoj Areni i pratili program. Nikad nisam bila toliko nervozna, koliko tu večer. Naime, bila sam primljena na anglistiku pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, 48 sati počelo je odbrojavati, a još nisam bila primljena na kroatistiku. Čekala sam tu kroatistiku i potpuno zaboravila na sve ostale studijske programe koje sam bila prijavila. U jednom trenu zazvonio mi je mobitel i sestra je, prateći moje upute, ušla u državni sustav za rezultate Državne mature. „Tu ti piše pored Dvopredmetne kroatistike nešto: pravo upisa – DA“. Upala sam. Postala sam studentica FFRI-a, buduća profesorica, ponosna nositeljica mag. diplome (ili barem bacc.)! Iste sam se večeri našla s društvom, počela slaviti i okretati runde, došla doma u gluho doba i skoro upisala krivi fakultet pod utjecajem alkohola. Sljedećeg sam dana došla k sebi i upisala ono što sam zbilja željela i namjeravala upisati.

Pet godina kasnije sjedim u iznajmljenom stanu na Krimeji i pišem ovo. Dala sam sve uvjete za završne ispite, neke sam kolegije položila kolokviranjem i imam samo tri završna ispita. U početku bijaše i do osam završnih ispita po semestru. Sad je sve tako jasno, lako, a opet komplicirano – barem što se stručnog gradiva tiče. Planovi nakon studija? Živjeti, a ne preživljavati. Zato sam, u dogovoru s roditeljima, odlučila otići u inozemstvo na doktorski studij. Naime, postdiplomski studij u Austriji košta 18,70€ po semestru. Da. Ne, nije riječ o tipfeleru/zatipku/lapsus calamiju. Osamnaest eura i sedamdeset centi. To je naknada koju Austrija plaća bivšim državama Austro-Ugarske monarhije sve do 2018. godine, odnosno stote obljetnice svršetka Drugog svjetskog rata. Mislim da ću imati veće šanse za neki normalan život ako dobijem i tu dr.sc. titulu, ali i mogućnost zaposlenja „vani“. Ovdje je profesorska plaća 4500-5000kn. Dok bih platila stan u Rijeci (jer moj Rovinj ima premalo škola, a previše konkurencije), ostalo bi mi tek toliko novaca da preživim i jednom mjesečno izađem van. Gdje je štednja za auto, planiranje obitelji? 

Nije lako. Moj Rovinj je “Doma”, vaša Rijeka mi je protekla krvotokom u ovih pet godina, a naše more mi je nezamislivi psihoterapeut i drug u nevolji pored kojeg volim šetati, voziti bicikl i uživati mirise prirode (osim u proljeće kad me alergije muče). S druge strane, imam priliku nastaviti svoje studiranje i razviti se profesionalno. Ljudi si produljuju studiranje, namjerno padaju kolegije, uzimaju Erasmus, razmišljaju o nekoj specijalizaciji, NEČEMU, BILO ČEMU, samo da ne moramo postati dio ove ukakane crvotočine koja će nas mlade postariti dok si rekao „seks“. Sustav ne valja. Sustav guši.
Ove je godine 15. obljetnica kazališta Ulysses na istome mjestu. Ovoga ću puta sjediti s tatom u publici i uživati u programu, ništa manje nervozna nego kad nisam imala mag.edu.croat. et angl. ispred imena.