Povežite se s nama

Vijesti

Ispred Medicinskog fakulteta postavljena 38. špina za vodu

Objavljeno

na


Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda koji se svake godine obilježava 22. ožujka, ispred Medicinskog fakulteta postavljena je nova špina za vodu, čime ih sada na području Rijeke ima 38.

Postavljanje javne špine s pitkom vodom studentima je omogućen pristup besplatnoj pitkoj vodi, a ova inicijativa Medicinskog fakulteta ostvarena je u suradnji s Gradom Rijeka i donatorima KD Vodovod i kanalizacija i tvrtkom Barić Kamen.

Dekan Medicinskog fakulteta Goran Hauser zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji postavljanja špine, dok je zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski istaknuo kako je riječka voda zapravo prepoznatljiv brend prepoznat ne samo od strane građana Rijeke i okolice već i onih koji u Rijeku dolaze.

„Rijeka se ponosi svojom izvorskom vodom, a posebnost riječke vode krije se u očuvanoj i čistoj izvorskoj vodi koja je danas jedan od najsnažnijih promotora i simbola našeg grada. Upravo zato, nastojimo očuvati kvalitetu riječke vode, jednim od najvećih projekata u komunalnoj infrastrukturi u Hrvatskoj, naziva Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka. Ovim projektom, osim što obnavljamo preko 100 km vodovoda, gradimo i novi pročišćivač otpadnih voda, sa biološkim tretmanom obrade, kako bismo, očuvali ne samo kvalitetu naše riječke vode, već i kvalitetu našega mora, ali i okoliša“, rekao je Palčevski i dodao kako su brojne javne špine postavljene po cijelom gradu također izvrstan promotor riječke vode.

Direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini istaknuo je kako riječka voda dolazi iz krških izvora i iz tog razloga traži minimalnu kemijsku obradu kako bi bila zdravstveno ispravna. „Konzumacija pitke vode iz špine doprinosi i zaštiti okoliša jer imamo tu privilegiju koju mnogi nemaju da ne moramo kupovati vodu u plastičnim bocama, a to je nešto čemu se mnogi naši posjetitelji iz inozemstva čude, jer kod njih situacija nije takva. Projekt Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture započeli smo 2020. godine, danas su potpisani ugovori za provedbu zadnjeg djela ovog projekta koji nam je omogućio zaštitu naše vode s čime možemo biti izuzetno zadovoljni“, istaknuo je Marochini.

Postavljanju nove špine prisustvovali su i vlasnik tvrtke Barić Kamen Alen Barić te Aleksandar Bulog s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta.

Svjetski dan voda svake se godine obilježava s ciljem usmjeravanja pažnje na ključnu ulogu vode za sav život na zemlji. Ove se godine ovaj dan obilježava pod motom „Voda za mir“ i ima za cilj osvijestiti javnost kako je upravo priroda rješenje za ključne izazove s kojima se društvo suočava u 21. stoljeću.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže