Povežite se s nama

Vijesti

Istra objavila plan kada otvaraju trgovine, frizerske salone i trgovačke centre

Objavljeno

na

IlustracijaObjavljen je plan po datumima za popuštanje mjera u Istri.

Prve na redu su, već za predstojeći ponedjeljak, 27. travnja, trgovine koje ne prodaju prehrambene proizvode (ove s prehrambenima nikad nisu ni zatvorene), prenosi Glas Istre. No, među njima nisu veliki trgovački centri kao što je pulski Max. Dakle, trgovine odjećom i obućom moći će raditi od predstojećeg ponedjeljka, 27. travnja, samo ako imaju ulaz s javnog prostora, primjerice dućani u centru grada. Uz njih, otvaraju se auto-saloni, trgovine elektroničkim uređajima i slično, ali opet ako nisu u sklopu velikih centara.

Tjedan dana kasnije, najvjerojatnije u ponedjeljak, 4. svibnja, trebala bi krenuti druga faza otvaranja, koja podrazumijeva poslove, odnosno radnje u kojima se odvija bliski kontakt s mušterijama – dakle frizerski saloni i slično.

11. svibnja u Istri otvaranje šoping-centara

Još tjedan kasnije, dakle načelno 11. svibnja, u Istri bi počeli raditi kafići, restorani i veliki trgovački centri poput Maxa. Detaljni uvjeti po kojima bi radili kafići i restorani tek trebaju biti utvrđeni, no iz dosadašnjih ideja na nacionalnom nivou vjerojatno će se raditi o tome da bi u početku radili samo kafići s terasama, uz ograničen raspored sjedenja, ograničeno radno vrijeme i slično.

I na koncu, četvrta faza, koja je u najvećoj mjeri ovisna o situaciji i odlukama na nacionalnom nivou, predviđa otvaranje škola, vrtića i fakulteta. Dakle, mjere koje su prve donesene posljednje za ukidaju i obrnuto.

“U dan, dva naš hodogram moramo iskoordinirati s Nacionalnim stožerom i onda krećemo. Ali najvažnije je da budemo svjesni da ćemo i dalje živjeti u suživotu s virusom”, rekao je načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac.

Ravnatelj HZJZ-a Istre Aleksandar Stojanović objasnio je da su se za ovakvo popuštanje mjera odlučili s obzirom na činjenicu da u Istri sada već dugo nema novooboljelih, nema proboja u zdravstvene ustanove i kontrolira se tko ulazi u županiju. No, posebno je napomenuo da će se stanje nakon ukidanja svake mjere pomno promatrati i ovisno o tome ići ili ne ići dalje s ukidanjem.

Kozlevac je objasnio da je, u slučaju pojave nekog novog žarišta u jednom dijelu Istre, moguće vratiti neku mjeru ili sve mjere samo u taj dio.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram