Povežite se s nama

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj donio je najneizvjesniju utrku do sada, barem kad je u pitanju nacionalna razina. Kad bi se kojim slučajem gledali samo glasovi iz Rijeke i Primorsko-goranske županije, aktualni predsjednik Ivo Josipović bio bi uvjerljiv pobjednik.

Tko će idućih pet godina biti na Pantovčaku nije se znalo sve dok nije bilo obrađeno barem 95 posto svih listića, a kako je vrijeme odmicalo početna Josipovićeva prednost na nacionalnoj razini se topila i Kolinda Grabar-Kitarović, prešla je u vodstvo i prema svemu sudeći idućih pet godina obnašat će funkciju predsjednice Republike Hrvatske zahvaljujući približno tek jedan posto prednosti.

Vratimo se na lokalnu razinu… U trenutku posljednjeg osvježenja ove vijesti (nedjelja u 22:10h) obrađeno je 94 posto listića glasača iz Rijeke, a rezultati su sljedeći:

  • Ivo Josipović 64,45%
  • Kolinda Grabar-Kitarović 35,55%

Kad je u pitanju izlasnost birača, ovako se kretala situacija… Do 11:30 sati na birališta je izašlo 21,27 posto glasača, a do 16:30 sati taj se broj povećao na 44,69 posto. Do zatvaranja birališta u 19 sati u Rijeci je svoj glas na ovim izborima odlučilo dati 56,06 posto birača.

Izbor Riječanki i Riječana tako ovog puta nije postigao ni približno jednak uspjeh na nacionalnoj razini, ali im za “utjehu” može ostati činjenica da ga mijenja osoba koja je djetinjstvo provela upravo na širem riječkom području.