Povežite se s nama

Mozaik

Iz mora ispred Voloskog izronjena bista Andrije Mohorovičića

Objavljeno

na
Olujno jugo koje je u noći s ponedjeljka na utorak poharalo obalu Liburnije nanijelo je velike štete u Voloskom, a stradala je i bista Andrije Mohorovičića, postavljena ispred njegove rodne kuće. Snaga mora i vjetra slomila je spomenik svjetski poznatom znanstveniku te bistu odnijela u more.

U srijedu su članovi opatijske Javne vatrogasne postrojbe, uz pomoć ronilaca, nakon što su pronašli bistu pod morem, krenuli u akciju vađenja brončanog kipa. Srećom, dobro vrijeme i mirno more  omogućili su im uspješno vađenje potopljene biste.

Nakon sanacije ciljelog oštećenog platoa šetnice u Voloskom, ispred Mohorovičićeve rodne kuće, bit će popravljen i spomenik te će bista svjetski poznatog Vološćana biti vraćena na svoje mjesto.

Podsjetimo, Andrija Mohorovičić rođen je 23. siječnja 1857. u Volskom. Bio je geofizičar, a li i istaknuti hrvatski znanstvenik na području meteorologije i seizmologije. Svjetski poznati znanstvenik postao je otkrićem diskontinuiteta u zemljinoj kori koji je i nazvan po njemu, Mohorovičićev diskontinuitet ili, jednostavnije, Moho sloj.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram