Povežite se s nama

Fiuman Plus

Iz Rijeke preko Erasmusa+ u Španjolsku

Objavljeno

na
Sve više studenata i studentica Sveučilišta u Rijeci iskorištava potencijale koje nudi Erasmus+, projekt Europske komisije čiji je cilj olakšati mladima mobilnost unutar zemalja Europske unije. Studenti imaju pravo jedan semestar provesti u inozemstvu na sveučilištu s kojim alma mater sveučilište surađuje u tom pogledu. Dorina Badurina, studentica pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, upravo se vratila iz Španjolske i odlučila s nama podijeliti svoje dojmove.

Dobrodošla natrag u Rijeku, Dorina! Studentica si dvopredmetnog studija anglistike i pedagogije, kako ti je, kao dvopredmetnom studentu, bilo upisati samo jedan smjer na Erasmusu?

“Hvala, lijepo je opet vratiti se kući. Zapravo, nisam upisala samo jedan smjer. Na stranom fakultetu u Alcali de Henares upisivala sam brojne kolegije sa različitih smjerova i godina koji su se poklapali s ovima koje sam trebala slušati kod nas na FFRi-u. Znam da dvopredmetni studenti katkad imaju strah od Erasmusa jer misle da će morati nadoknaditi previše predmeta po povratku, da im se nešto neće priznati ili da će zbog toga morati produžiti godinu. Ipak, Erasmus pruža fleksibilnost biranja kolegija sa različitih razina i isto tako mnogo kolegija na stranom jeziku, tako da sam imala mogućnost upisivati i pedagoške predmete, one na engleskom i španjolskom jeziku.”

Hoćeš li puno predmeta morati nadoknaditi pri FFRI-u?

“Nasreću, neću. Većinu kolegija koje sam bila obavezna slušati pri Filozofskom fakultetu na mojem smjeru pronašla sam na fakultetu Cardenal Cisneros. Ti su kolegiji bili ili vrlo sličnog ili gotovo istog sadržaja kao oni na FFRi-u, pa sam po povratku morala polagati samo 1 ispit. Profesori su bili izuzetno susretljivi i dostupni, dogovarali smo se preko mailova i nisam imala velike obaveze po povratku iz Španjolske. Jako sam zadovoljna kako se sve odvijalo s lakoćom.”

badurina2Kako se princip nastave razlikuje u Španjolskoj, točnije u Alcali de Henares na fakultetu Cardenal Cisneros od nastave na riječkom Filozofskom fakultetu?

“Fakultet Cardenal Cisneros u potpunosti me oduševio. Prvenstveno, studenti su više aktivni i motivirani, javljaju se tijekom predavanja, ne sjede u zadnjim redovima. Općenito, interakcija između studenata i profesora je vrlo intenzivna.”

“Neki su profesori imali klasična frontalna predavanja, ali su također dosta uključivali studente i pripremali interakcijske igre kojima su se trudili razbiti tu monotoniju frontalnog poučavanja. Nekoliko profesora imalo je zanimljivija predavanja koja su uključivala grupni rad i mnogo istraživačkih, kreativnih zadataka. Tu je profesor više imao ulogu voditelja i facilitatora, tj. onoga koji vodi studente da sami otkrivaju sadržaj, stvaraju zaključke i primjenjuju naučeno na konkretnim primjerima. Često smo zadnje minute predavanja iskorištavali za neke kreativne igre i smijeh. Studente sam neprestano viđala da po hodnicima kreiraju plakate i prezentiraju ostalima. U cijeloj zgradi i knjižnici bio je dostupan besplatni internet, pa smo ga mogli nesmetano koristiti za potrebe projekata koje smo radili. Mislim da bolje iskorištavaju potencijale koje im nudi fakultet. Profesorima se govori na ti čime se stvara dosta prijateljski odnos između studenata i profesora.”

Jesi li znala španjolski jezik prije no što si otišla na Erasmus?

“Znala sam ga površno. Većinu riječi naučila sam iz nezaobilaznih meksičkih sapunica koje sam gledala još kao mala (zbilja, kao mala ☺ ) Dosta sam razumjela jezik, ali nisam baš znala sama kreirati neku suvislu rečenicu, ha-ha…U Hrvatskoj nisam s kim imala priliku pričati španjolski, pa sam čak mislila da sam ga i zaboravila. Kada sam stigla u Španjolsku, sve se nekako vratilo. Upisala sam i ubrzani tečaj, trudila sam se što više pričati  španjolski. Iako su u početku moje rečenice bile u tko zna kojem glagolskom vremenu, uspijevala sam se sporazumijevati i već nakon mjesec dana osjetila sam veliki napredak u vokabularu i gramatici. U Španjolskoj se jako čude kako mi Hrvati dobro pričamo španjolski i daju sve pohvale našem naglasku. Pa sad neka netko kaže da su sapunice uzaludne! ☺”

Kako su se ostali studenti odnosili prema tebi i koliko znaju o Hrvatskoj?

“Bili su vrlo komunikativni, otvoreni, spremni pomoći. Ugodno sam se iznenadila kako su mi sami prilazili, pitali me otkuda sam, treba li mi išta pomoći…I dosta su mi pomogli što se tiče vježbanja španjolskog jezika, kolegija na fakultetu, informacija o gradu, prijevozu, znamenitostima… Stekla sam dojam da se Španjolcima izuzetno sviđa Hrvatska jer su svi bili oduševljeni kada sam rekla otkuda dolazim. Mnogi su već posjetili Lijepu našu i znaju dosta o našoj obali, kulturi, gradovima. S obzirom da sam upoznala i mnogo studenata koji nisu iz Europe, vidjela sam da oni ne znaju toliko stvari. Neki nisu znali ni kada bi im pokazala na karti, ali sada znaju. Puno studenata reklo mi je da bi se željelo vratiti u Hrvatsku, a neki su mi se već najavili da dolaze  ha-ha!”

Bi li ponovila iskustvo?

“Apsolutno, svakako, da! To je period kojeg ću se sjećati cijeli život, pun novih poznanstava, prijateljstava, putovanja, spoznaja. Pružila mi se prilika osjetiti ritam Madrida, posjetiti Sevillu, Portugal, Maroko, šetala sam plažom na Atlanskom oceanu, i Saharom, to su nezaboravni osjećaji. Zaista vrijedno iskustvo iz kojeg možeš štošta naučiti o svemu-  zemlji u koju ideš, ljudima, kulturi, ali i samome sebi. Ohrabrilo me za neke nove prilike i motiviralo da istražujem i ostale oblike razmjene te osobnog i profesionalnog razvoja.  Smatram da je Erasmus i za one koji žele naučiti, i zabavljati se, i istraživati, ma za svakoga! Neka od tih prijateljstava ostaju za cijeli život, neka su poticaj za poslovnu suradnju, putovanja, ljubav. Ako imaš priliku otići na razmjenu –  iskoristi je!  Tko god je to učinio, nije požalio, već naprotiv – želi još! Uvjerite se sami ☺”

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram