Povežite se s namaKorizmeno vrijeme uvijek je bilo inspirativno i produhovljeno, sve grane umjetnosti su se na različite načine njome bavile i s raznih aspekata pristupale tematici muke Kristove. U glazbenom svijetu ozračje velikog tjedna donosi mnogo programa iz corpusa Pashalne baštine, prigodni koncerti nerijetko se odvijaju u prigodnim prostorima (crkve, svetišta). Početak Velikog tjedna u Zajcu protekao je u znaku gostovanja Orkestra Slovenske filharmonije. Orkestar je to s dugom tradicijom postojanja, koji se može pohvaliti suradnjom s mnogim velikim umjetnicima ovog i prošlog stoljeća, spomenimo velikog dirigenta Carlosa Kleibera koji je bio  filharmonijin počasni član.

Na gostovanju u Rijeci zajedno s zborom izveli su zrelo djelo Gioachina Rossinija, oratorij Stabat Mater za sole, zbor i orkestar. 60-minutni oratorij kroz latinske stihove iz 13. stoljeća u širokom rasponu emocija opisuje patnju Marije pod križem raspetog Isusa, kako se navodi u programskoj knjižici. Orkestrom Slovenske filharmonije ravnao je Borut Smrekar a solisti su bili: Kristina Kolar sopran, Jadranka Juras mezzosopran, Kirlianit Cortes Galvez tenor i Dario Bercich bas. Od samog početka svojim definiranim zvučnim pečatom filharmonija je ispunila kazalište svaka orkestralna sekcija je na svoj prepoznatljivi način svirala a sve skupa se stopilo u protočni glazbeni tijek rano – belkantističke glazbe majstora iz Pesara. Prvi stavak Stabat mater dolorosa odlikovao se moćnim zapjevom zbora i kvarteta solista i produhovljenih elementa partiture koji su bili gotovo opipljivi. Arija tenora kao drugi stavak bila je nešto manje dojmljiva u interpretaciji Kirlianita Cortesa Galveza iako se u višim tonovima trudio i uspio iznivelirati ton u nižim lagama ostao je „visjeti u zraku“, što preciznije znači da nije mogao dovoljno jasno iznesti ton. Duet su otpjevale Jadranka Juras i Kristina Kolar zajedno, mezzosopranisticu Jadranku Juras odlikuje dosta dubok glas koji podsjeća na alt dok je Kristina Kolar kao i uvijek opravdala povjerenje pjevajući svojim zvonki i moćnim sopranom dojmljivih, vješto zaobljenih visina. Dirigent Borut Smrekar pazio je da orkestar pouzdano prati soliste iako je na momente nadglasao soliste (za to nije bio kriv niti dirigent niti orkestar, već je to prilično velik ansambl za tako mali prostor). Riječki bas Dario Brencich proživljenom interpretacijom svoje dionice ostavio je solidan dojam. U svim lagama bio je odmjereno glasan a svojom fluidnom interpretacijom doprinio je cjelokupnom dojmu točno koliko treba bez ikakvih pretjerivanja i suvišnih naglašavanja. Potporni stup ove večeri bio je zbor, razlog tome valja tražiti u činjenici da je Borut Smrekar profiliran i kao zborski dirigent, često smo ga viđali i u Sfumato ciklusu HRT-a.

Zbor pojačan mješovitim zborom Glazbene škole Vinka Vodopivca iz Ajdovščine, sjajno je pjevao, posebno se istaknuo muški dio, u a capella djelu uz dirigentovu izuzetnu pažnju čuli smo razne tonove svakakvih kontura od šaputanja do staccato momenata. Najupečatljiviji trenutak večeri svakako je bio nastup Kristine Kolar sa zborom u drugom djelu oratorija. Kvalitetu izvedbe Kristine istaknuli smo ranije ali očaravajuća je bila pažnja koju je cjelokupan ansambl pridao toj ariji, tutti momenti bili su kolosalni a poseban doprinos dali su gudači i limeni puhači, kristalno čistih tonova i čujno – nečujnih tonova u kojima se rađa glazbena umjetnost u svom iskonskom obliku. Sve pohvale idu i koncert – majstoru, čije ime nigdje nije navedeno. Izvedbu Stabat Matera publika je pozdravila burnim pljeskom.

Lijepo je vidjeti da se s našim zapadnim susjedima možemo dogovoriti i surađivati na polju kulturne suradnje, kad već ne možemo po pitanju Pirana. Mnogo Hrvata je dalo svoj obol glazbenom životu Slovenije kao što je mnogo Slovenaca obogatilo glazbeni i kulturni život RH. Spomenimo u tom kontekstu Sidoniju Lebar, Slovenku, dugogodišnju koncert – majstoricu Zagrebačke filharmonije. Dok naša sopranistica Martina Zadro već dugi niz godina djeluje u Sloveniji. U nadi da će se ta lijepa tradicija  nastaviti veselimo se svakom novom gostovanju Orkestra Slovenske filharmonije.