Povežite se s nama

Analizu izbornih lista započinjemo s listom neuobičajenog naziva “Pravo na svoje” koju čine Istarski demokratski sabor, Primorsko – goranski savez i Lista za Rijeku. Ovako, na prvi pogled rekli bismo da je njihova suradnja očekivan i prirodan savez regionalnih stranaka koji imaju isti cilj opisan u njihovom predizbornom programu. Decentralizacija je uistinu misao vodilja njihovog političkog djelovanja kroz povijest, no brojne turbulencije u odnosima spomenutih stranaka bacaju potpuno drukčije svjetlo na novu suradnju. Posebno je zanimljiva činjenica da je IDS još uvijek dio vladajuće “Kukuriku koalicije”, a istodobno se s novim partnerima direktno suprotstavlja svojim dojučerašnjim partnerima. Imali su četiri godine da se bore za famoznu decentralizaciju te se nameće logičan zaključak da je cilj ove “novokomponovane” koalicije jedino – sigurno zbrinjavanje svojih kadrova u saborske fotelje.

Primorsko – goranski savez nekoć davno bio je relevantan faktor na našoj političkoj sceni, no lutanje tom istom scenom učinio ga je građanima neprepoznatljivom političkom opcijom. Novi izbori pokazat će koliko je još ulja u njihovoj svijeći i mogu li ovim grupiranjem regionalaca osvojiti željeni saborski mandat.

Lista za Rijeku veliko je iznenađenje na ovoj listi. Ponajviše zbog činjenice da je ova lokalna politička opcija nastala od nezadovoljnika politikom PGS-a koga je u to vrijeme vodio Nikola Ivaniš. Ovaj savez mogao bi značiti pomirenje dvaju stranaka koje gube na važnosti.

Relevantne predizborne ankete listi Pravo na svoje predviđaju osvajanje petnaestak posto glasova i posredno tri saborska mandata. Analizirat ćemo kakve nam kandidate nude i ocijeniti ih bodovima (0-2) čiji će zbroj biti konačan rezultat njihove liste. Krenimo redom.

  1. Boris Miletić (IDS) 2 boda

Nositelj liste očekivano je predsjednik IDS-a i gradonačelnik najvećeg istarskog grada Pule. Četrdesetogodišnji Boris Miletić diplomirani je ekonomist i magistar znanosti koji se stručno usavršavao i u SAD-u. Dužnost pulskog gradonačelnika obnaša već treći mandat, a u razdoblju od 2008. – 2011. bio je i saborski zastupnik. Prošle je godine na mjestu predsjednika IDS-a zamijenio neuništivog Ivana Jakovčića što je bio početak nove ere IDS-a. Ovaj mladi i obrazovani političar s političkim iskustvom i prepoznatljivošću definitivno je zaslužio maksimalan broj bodova. Veliko osvježenje nakon dvojca Nino – Kajin koji su svojevremeno iskakali iz svake paštete na istarskom poluotoku.

Miletić

2. Giovanni Sponza (IDS) 2 boda

Gradonačelnik Rovinja rođen je 1963. godine po struci je profesor tjelesne i zdravstvene kulture. Na prošlim je lokalnim izborima osvojio svoj četvrti mandat na čelu Rovinja, a trenutno obnaša dužnost saborskog zastupnika. Prvi je suradnik predsjednika stranke Miletića i kao glavni tajnik stranke zadužen je za njezin organizacijski ustroj. Iako je svojevremeno kotirao kao čovjek od povjerenja Nina Jakovčića, iza Sponze stoje izvrsni politički rezultati na čelu drugog najvećeg istarskog grada i time je zaslužio maksimalan broj bodova.

3. Tulio Demetlika (IDS) 1 bod

 Još jedan veteran stranke nalazi se na visokom trećem mjestu. Gradonačelnik Labina rođen je 1958 godine, završio je elektrotehniku na mariborskom sveučilištu i do sada nije obnašao dužnost saborskog zastupnika. U istarskoj javnosti je poznat po svom britkom jeziku koji ga je prije nekoliko godina koštao nepravomoćne presude zbog sramoćenja jednog labinskog gradskog vijećnika. Upravo zbog toga dodjeljujemo mu jedan bod.

4. Darijo Vasilić (PGS) 2 boda

Apsolutni rekorder na ovoj listi, barem što se gradonačelnikovanja tiče, je predsjednik Primorsko – goranskog saveza koji dužnost gradonačelnika Krka obnaša već pet mandata. Profesor matematike i informatike, rođen 1966., svojevremeno sje sjedio i u saborskim klupama te je definitivno usprkos svojoj mladosti jedan od najiskusnijih političara na listi. Kroz političku karijeru afere su ga uglavnom zaobilazile, a svoj regionalizam je naglašavao u svakoj prilici. Na visokom četvrtom mjestu nalazi se kako bi privukao glasove primoraca i tako koaliciji pomogao osvojiti četvrti mandat. Nada se i velikom broju preferencijalnih glasova. Vrlo kvalitetan kandidat zaslužuje maksimalan broj bodova.

vasilić

5. Sandra Ćakić Kuhar (IDS) 1 bod

Predsjednica Kluba žena IDS-a rođena je 1970. godine i po struci je profesorica sociologije. Stručna voditeljica Doma za starije i nemoćne u Poreču i vijećnica Županijske skupštine Istarske županije. Iako je politički potpuna nepoznanica i tek se rijetko spominje u medijima, Ćakić-Kuhar aktivna je u društvenom životu Poreča kroz brojne funkcije koje obnaša. Kandidatura za Sabor mogla bi značiti uzlet u njezinoj političkoj karijeri.

6. Tamara Moranjak (RI) 1 bod

Mlada tridesetjednogodišnja Riječanka jedina je predstavnica Liste za Rijeku u ovoj koaliciji. Potpredsjednica stranke po struci je magistrica međunarodnih odnosa i diplomacije, a diplomirala je na tršćanskom fakultetu. Aktivna je članica stranke, a do sada nije obnašala niti jednu važnu funkciju stoga joj ne možemo dati više bodova iako se radi o perspektivnoj mladoj političarki.

7. Darko Lorencin (IDS) 2 boda

Aktualni ministar turizma Darko Lorencin široj je javnosti najpoznatiji istarski političar. Rođen je 1970., na zagrebačkom Sveučilištu stekao je zvanje diplomiranog ekonomista, a stručno se usavršavao na poznatom američkom sveučilištu Harvard. Obnašao je brojne političke funkcije poput člana poglavarstva Istarske županije i pomoćnika ministra gospodarstva prije nego je postao ministrom. Javnost i struka percipiraju ga kao najboljeg ministra u Vladi. Međutim moramo postaviti pitanje vodstvu IDS-a: Zašto svoju “udarnu iglu” postaviti na tek sedmo mjesto?

Lorencin

8. Emil Daus (IDS) 2 boda

Predsjednik IDS-a Pazinštine i načelnik općine Cerovlje rođen je 1977. godine i po struci je inženjer pomorskog prometa. Svoj angažman oko rješavanja problema mještana općine u kojoj živi kapitalizirao je drugim načelničkim mandatom kojeg uspješno obavlja. Aktivan je i u istarskoj vatrogasnoj zajednici. U njegovom kraju ga posebno hvale kao osobu čija su vrata uvijek otvorena za građane. Ovaj mladi političar zaslužio je maksimalan broj bodova u našoj analizi.

9. Sara Bužleta (IDS) 1 bod

Dvadesetčetverogodišnja Sara iz Pule, po struci magistrica ekonomije najmlađi je kandidat ove koalicije. Od političke karijere možemo istaknuti jedino mjesto predsjednice Savjeta mladih grada Pule. 2012. Izabrana je za miss stila na izboru za kraljicu Jadrana. Prvenstveno zbog nedostatka političkog iskustva i većeg društvenog angažmana dodjeljujemo joj jedan bod.

10. Nataša Miljak (IDS) 1 bod

Prošlo je čitavo desetljeće otkako IDS na Liburniji ne osvaja apsolutnu većinu na svim izborima. Nekada apsolutnog vladara liburnijske političke arene na ovoj listi predstavlja predsjednica lovranskog općinskog vijeća, Nataša Miljak. Ova diplomirana ekonomistica s diplomom hotelijerskog fakulteta rođena je 1972. godine i svojevrsno je iznenađenje na ovoj listi. IDS u Lovranu već duže vrijeme ne ostvaruje dobar rezultat, a poziciju predsjednice općinskog vijeća Miljak je zaslužila samo postizbornim inženjeringom.

11. Roberta Kalčić Savatović (IDS) 2 boda

Magistrica prava iz Livada, istarskog mjestašca poznatom po tartufima pravo je osvježenje na ovoj listi. Nema još niti trideset godina, a već dvije godine volonterski obnaša dužnost zamjenice načelnika općine Oprtalj. Zaposlena je u Istarskom vodovodu i ovom kandidaturom najavljuje uzlet na istarskoj političkoj sceni. Mladost, obrazovanje i odgovorna politička funkcija koju obnaša kao i angažman u društveno-političkim zbivanja unutrašnjosti Istre najveća su referenca zbog kojih je dobila maksimalan broj bodova.

12. Tea Mičić Badurina (PGS) 1 bod

Još jedna mlada Riječanka na listi, predsjednica je riječkog ogranka PGS-a i zamjenica predsjednika stranke. Rođena je 1982. godine i po struci je diplomirana ekonomistica, zaposlena na riječkom Sveučilištu. Skromno iskustvo u politici stjecala je u stranačkom radu i ponekom radnom tijelu grada Rijeke.

13. Marin Grgeta (IDS) 1 bod

Ovaj tridesetpetogodišnji diplomirani politolog član je predsjedništva IDS-a i pročelnik je (pazite sada!) Upravnog odjela za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju. Sudeći prema nazivu njegova radnog mjesta, radi se o polivalentnom zaposleniku koji obavlja sve što u županiji treba. Vjerojatno mu ne preostaje mnogo vremena za politički rad pa je zaslužio tek jedan bod.

14. Valter Flego (IDS) 2 boda

Župan Istarske županije i jedan od najpopularnijih političara istarskog poluotoka zauzeo je posljednje mjesto na listi. Pozicija župana i saborskog zastupnika nespojiva je pa je svojim prisustvom na listi vjeran stranački vojnik dao nesebičnu podršku stranačkim kolegama. Rođen je 1972. godine u Kopru, diplomirao na riječkom Tehničkom fakultetu, a stekao je i znanstvenu titulu magistra ekonomije. Za vrijeme redovnog studiranja primio je i rektorovu nagradu za najboljeg studenta. Prije nego je u utrci za župana pobijedio u javnosti poznatijeg Damira Kajina, u tri je navrata obnašao dužnost gradonačelnika Buzeta. USKOK je prošle godine podigao optužnicu za zloupotrebu ovlasti dok je bio buzetski gradonačelnik, no u veljači je riječki Županijski sud presudio u Flegovu korist čime je iz cijele situacije izašao kao pobjednik. Maksimalan broj bodova i više je nego zaslužen.

 

KONAČAN REZULTAT: 21/28