Povežite se s nama

Još je nekoliko sati preostalo do najboljeg djela predizborne kampanje. Taj se dio zove predizborna šutnja. Dan prije izbora, glasači provode u miru kako bi razmislili kome dati glas. Barem u teoriji. Mnogi će i ove izbore bojkotirati jer nemaju kome dati svoj glas. Tko bi im zamjerio? Mnogi su još uvijek neodlučni i u posljednji će trenutak odlučiti o opciji kojoj žele pokloniti povjerenje da u naredne četiri godine obnaša vlast. Građani gotovo uvijek odabiru dvije najjače opcije prema ideologiji koja im je bliska umjesto da odaberu opciju s čijim se programom slažu.

Ovi će izbori biti prvi na kojima ćemo izravno birati kandidate koje želimo da nas predstavljaju. Sukladno tome, ova kampanja je bila nešto drugačija od drugih. Naš portal napravio je analizu lista kojima ankete predviđaju osvajanje velikog broja glasova i moguć ulazak njihovih predstavnika u Hrvatski sabor.

Koaliciju “Hrvatska raste” čine SDP, HNS, HSU, Hrvatski laburisti, A-HSS i ZS. Slove za apsolutne favorite, a u prilog tome idu tradicionalno dobri rezultati koje stranke ove koalicije ostvaruju na zapadu Hrvatske. Pri analizi njihove liste, kandidatima nismo dodjeljivali bodove pa ćemo to učiniti sada. Željko Jovanović, bivši ministar smijenjen pod sumnjivim okolnostima dobiva tako 1 bod. Peđa Grbin, mlađahni stručnjak za Ustav i Milanovićev prijatelj 1.5 boda; nekada Sanaderov, danas Milanovićev umirovljenik Silvano Hrelja 0.5 boda; čelnica Laburista koja je odgovorna za katastrofalan rejting svoje stranke Nansi Tireli osvaja 0.5 boda; profesionalna političarka i aktualna saborska zastupnica Ana Komparić – Devčić 1 bod; stručnjak za vanjsku politiku Tanja Vrbat 1.5 boda; mladi lavovi SDP-a i političari bez ikakvog iskustva Dino Manestar i Danijel Ferić ocijenjeni su s 0.5 boda svaki; Andrej Poropat iz HNS-a zbog mladosti al ii relativnog političkog iskustva te doprinosa zajednici dobiva 1.5 boda, ravnateljica OŠ Milan Brozović Kastav i riječka gradska vijećnica Sandra Krpan prva je na ovoj listi s maksimalnih 2 boda, a predsjednica kostrenskog općinskog vijeća i eko aktivistica Gordana Vukoša zaslužila je 1.5 boda. Saborska zastupnica Ada Damjanac iz Fažane dobiva 1 bod, a načelnica Omišlja Mirela Ahmetović 2 boda. Listu zaključuje administrativni djelatnik riječkog ogranka stranke Walter Volk bez većeg političkog iskustva i doprinosa široj zajednici sa zasluženih 0.5 boda.

Ukupna ocjena: 15.5/28

 Prednosti:

 • Svi kandidati na listi imaju prebivalište i težište političkih aktivnosti na području osme izborne jedinice.
 • 40 % žena na listi
 • šest kandidata ima saborskog iskustva
 • Tradicionalna sklonost birača ljevici

Nedostaci:

 • Nedostatak zvučnijih imena na listi, nositelja SDP-ove politike u ovim krajevima bit će najveći razlog što ova lista neće ostvariti rezultate koje očekuje. Izostanak Zlatka Komadine, Vojka Obersnela, Erika Fabijanića, Marine Medarić, Marka Filipovića, Lorisa Raka, Marka Borasa Mandića, Ive Dujmića, Miroslava Matešića, Romane Jerković i mnogih drugih nenadoknadiv je za listu koja uživa bezrezervnu podrške velikog djela biračkog tijela posljednjih 25 godina.
 • Podobni umjesto sposobnih. Na listi je velik broj ljudi koji su se tu našli zbog prijateljstva sa Zoranom Milanovićem.
 • Rezultati vladajuće koalicije

Predviđanja: 7 mandata

milanovic-mariscina

Koalicija “Pravo na svoje” koju čine IDS, PGS i Lista za Rijeku ponudila je biračima vrlo dobre kandidate. Gradonačelnike, načelnike općina, mlade, ali i iskusne političare. Mogu li nositelji izvršne vlasti na lokalnoj razini uspješno predstavljati građane na nacionalnoj razini…drugo je pitanje.

Ukupna ocjena: 21/28

 Prednosti:

 • Svih 14 kandidata na listi ima više ili visoko obrazovanje
 • Jedan župan, četiri gradonačelnika, jedan načelnik općine, jedna zamjenica načelnika i aktualni ministar kandidati su na listi.
 • Prepoznatljivost u Istri
 • Nekompromitirani kandidati

Nedostaci:

 • Neprepoznatljivost izvan Istre
 • Nedostatak kvalitetnog kandidata iz Rijeke koja čini gotovo polovicu biračkog tijela
 • Nejasno artikuliran glavni dio programa – decentralizacija

Predviđanja: 3 mandata

Lorencin

Domoljubna koalicija” koju čine HDZ, HSLS, HSS, HSP AS, BUZ, HRAST, HDS i ZDS na ovim izborima kreće u ponešto izmijenjenom izdanju u odnosu na prošle parlamentarne izbore. Javnosti je ponudila mahom nova lica, no ostaju nam poneki upitnici. Mnogi simpatizeri HDZ-a očekivali su na listi prepoznatljiva lica i političare s kakvim-takvim iskustvom. Najviše razočaran može biti HDZ-ov “prvoborac” u riječkom gradskom vijeću Hrvoje Burić koji je bio gotovo siguran kandidat. Ova je lista dobila najmanje bodova našeg portala, ponajviše zbog dvije kandidatkinje koje nemaju prebivalište u ovoj izbornoj jedinici niti im je težište političkog djelovanja na zapadu Hrvatske (obje ocijenjene s 0 bodova).

Ukupna ocjena: 13/28

 Prednosti:

 • Nova imena, mladi i “nepotrošeni” političari
 • Izvrsno odrađena kampanja
 • Akumulacija stranaka desnog predznaka
 • Mobilizacija birača

 Nedostaci:

 • Nedovoljno prepoznatljivi političari. Posebno je vidljiv izostanak visokoobrazovanog kadra poput Vesne Buterin, dekana Filozofskog fakulteta Predraga Šustara, dekana Ekonomskog fakulteta Herija Bezića, dekana Zdravstvenih studija Alana Šustića. Nedostaje i gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli…
 • Neispunjavanje kvota od 40 % žena
 • Kandidati koji ne žive na području osme izborne jedinice
 • Tradicionalna nesklonost birača desnoj opciji
 • Miriam Kervatin koja ima pravomoćnu presudu zbog kaznenog djela prijevare

 Predviđanja: 3 mandata

hdz-izbori

MOST prelazi prag i osvaja jedan saborski mandat

Gužva u prostoru kojeg okupira tzv. treća opcija postala je nesnosna. Na parlamentarnim izborima 2011. osim velikih stranaka prag su prešli Laburisti i Ladonja. Potonji zbog zamršenih izbornih pravila i D’Hondtove metode nisu osvojili saborsko mjesto. Laburisti su se, uvidjevši da im je popularnost pala na razinu ispod razine mora, vješto priklonili SDP-u i HNS-u od kojih su se ne tako davno odvojili.

Iz iskustva s proteklih izbora možemo vidjeti da prostora za afirmaciju treće opcije u našoj izbornoj jedinici definitivno ima. Svoju priliku, po svemu sudeći, ugrabit će MOST nezavisnih lista čija će nositeljica Ines Strenja Linić postati saborskom zastupnicom.

Linić: “Građani nemojte zaboraviti tko je Slavko Linić i što je učinio za Rijeku!”

Koaliciju “Uspješna Hrvatska” koju čine Čačićevi Reformisti i stranka Naprijed Hrvatska – progresivni savez Ive Josipovića, predvodi bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić. Na nedavnom sučeljavanju kandidata organizaciji Novog lista Linić je potencijalnim biračima poručio da ne zaborave što je učinio za Rijeku na što je doživio salvu zvižduka što dovoljno govori o njegovim šansama da zadrži saborsku fotelju.

Denona i Linić

ORaH ispod praga

Hit stranka koja je prije godinu dana imala veći rejting od SDP-a u osmoj izbornoj jedinici prema ispitivanjima javnog mnijenja ne osvaja potrebnih 5 % glasova. Iznenađenja su doduše uvijek moguća. Nositeljica njihove liste, dr. Ana Bobinac ostavila je na spomenutom sučeljavanju najbolji dojam od svih kandidata. Mirno, staloženo i jasno branila je svoje stavove i stranački program te bi bila velika šteta da ova fina, mlada političarka ne osvoji saborski mandat.

Živi zid – iznenađenje izbora ili potpuni fijasko?

 Jedina antirežimska stranka, kako se vole nazivati u osmoj je izbornoj jedinici biračima ponudila osobe koje ne stanuju na području u kojem se natječu. Iako ukazuju na stvarne probleme i jedini su koji stvarno pomažu ljudima, pokazali su političku nezrelost koja bi ih mogla skupo koštati. Ili je njihova stranačka vojska odradila odličan posao u kampanji pa nas iznenade.

Pučki tribun odlazi u mirovinu?

Nekadašnji predsjednički kandidat i jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika modernog vremena Damir Kajin htio bi osvojiti novi saborski mandat. Izgledi sa to su mu vrlo mali pa je izvjesno da istarski pučki tribun u zasluženu saborsku mirovinu koju si je na vrlo prepreden način već osiguran. U svakom slučaju nije ispao “štupido.”

Slavica Šota vraća se aktivizmu

 Vrlo male šanse za ulazak u politiku na velika vrata ima i Slavica Šota, čelnica riječkog pokreta otpora. No, kako je nekoliko puta sama naglasila, njoj politika nije poziv i ne namjerava se baviti njome te joj eventualni izborni poraz neće teško pasti.

Alempijević u Saboru?

Određeni broj glasova desnice mogao bi pokupiti čelnik koalicije “Spremni” notorni Mile Biondić koji je napustio HDZ te pokret Željke Markić “U ime obitelji – projekt domovina”, dok je lista A-HSP na biračkom listiću samo ukras s obzirom na to da se u kampanji gotovo da nije čulo za njih. Prema istom kriteriju izletnicima na biračke listiće možemo smatrati lijeve opcije SRP i Radnička fronta koji se mogu nadati tek pokojem glasu. Zaključno moramo naglasiti kako je velika šteta da Akcija mladih nije iskoristila veliki potencijal kojeg ima i barem u sklopu neke koalicije povećala izglede da se približi izbornom pragu. Bilo bi zaista zanimljivo u saborskim klupama vidjeti njihovog čelnika Maria Alempijevića. Možda jednog dana.