Povežite se s nama

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Opatije, Fernando Kirigin, ovog se tjedna nakon završetka drugog kruga izbora za gradonačelnika žalio Županijskom izbornom povjerenstvu da se njegov protukandidat Ivo Dujmić služio nedozvoljenim načinima za dolazak do imena, prezimena i adresa opatijskih birača kojima je nakon toga slao pisma i pozivao ih da mu daju povjerenje.

No, to je prema članku 25. Zakona o registru birača dozvoljeno i navedene podatke mogu dobiti svi kandidati koji imaju pravovaljanu kandidacijsku listu, pa je stoga Županijsko izborno povjerenstvo Kiriginovu žalbu odbilo kao neosnovanu.

Podsjetimo, Dujmić se jučer na tu temu osvrnuo i na svojoj konferenciji za medije.

“Očito je kako protukandidat i njegovi savjetnici ne poznaju Izborni zakon i način na koji se ti podatci na zakoniti način mogu pribaviti. Štoviše, protukandidat se poziva na “malu razliku između dobivenih glasova” i traži poništenje izbornog postupka. Jasno je kako ne poštuje volju birača i nastavlja sa svojim negativnim pristupom”, poručio je tom prilikom opatijski gradonačelnik.

Kiriginu, ukoliko je i dalje uvjeren u svoju žalbu te da je potrebno ponavljanje izbora, preostaje mogućnost žalbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske. Na današnjoj konferenciji za medije rekao je kako Dujmiću pruža ruku suradnje u Vijeću.