Povežite se s nama

Mozaik

Izložbom na Korzu otvorena manifestacija Benja 2.0 – Tjedan glagoljice

Objavljeno

na


Izložbom na postamentima na Korzu posvećenim riječkoj glagoljskoj tiskari Šimuna Kožičića Benje otvorena je manifestacija „Benja 2.0 – Tjedan glagoljice“.

Manifestacija „Benja 2.0 – Tjedan glagoljice“ održava se u Rijeci od 23. do 30. studenoga u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u znak podsjećanja na 490 godina od osnivanja glagoljske tiskare Šimuna Kožičića Benje u Rijeci. Tjedan glagoljice za ovu je prigodu nazvan Benja 2.0 zato što obuhvaća sadržaje u rasponu od početaka tiska pomičnim slovima do trodimenzionalnog tiskanja.

„Protekli tjedan u Palači šećerane predstavili smo repliku Benjinog tiskarskog stroja, na kojoj je tiskao šest knjiga na glagoljici, čime je nesumnjivo Rijeku svrstao u centar događanja kad je glagoljica u pitanju“, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, uz kojeg su na otvaranju bili i pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar te ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković.

Izložba na postamentima posvećena osnutku i djelovanju glagoljske tiskare u Rijeci

Izložba na postamentima posvećena je modruškom biskupu Šimunu Kožičiću Benji i glagoljskoj tiskari koju je osnovao u Rijeci 1530. godine, a prikazuje životni put poznatog hrvatskoga glagoljaškoga humanista, s posebnim osvrtom na njegov boravak u Rijeci i osnutak glagoljske tiskare.
„Središnji i najvažniji dio izložbe čine knjige koje je tiskao u Rijeci, u roku od dvije godine. Radi se o šest glagoljskih knjiga, a u Hrvatskoj danas reprinatno pet, čiji se originali čuvaju u najznačajnijim svjetskim knjižnicama. Prikazan je i životni put Šimuna Kožičića Benje, rođenog u Zadru, koji se u Rijeku sklonio 1530. godine nakon što je njegovu modrušku biskupiju poharala osmanlijska vojska. Izabrao je Rijeku koja je tada, pod zaštitom Habsburgovaca, bila sigurno mjesto. Znamo da je tiskara negdje u riječkom Starom gradu. Ne znamo u kojoj zgradi, a jedna od pretpostavki je da je to bila kuća Nikole Jurišića, vojnog kapetana i njegovog prijatelja“, kazala je autorica izložbe mr. sc. Orietta Lubiana iz Sveučilišne knjižnice Rijeka. Uz Lubianu, autorstvo izložbe potpisuje i prof. dr. sc. Sanja Zubčić, s Filozofskog fakulteta u Rijeci, dok je grafički dizajn izložbe osmislila tvrtka Welt.

Kako bi opremio tiskaru, Kožičić je po slova i tiskare morao otići u onodobni europski tiskarski centar – Veneciju. Najopsežnija knjiga iz tiskare je „Misal hruacki – Na Božju hvalu i hrvackago jezika prosvećenije“. Misal je temeljna liturgijska knjiga, a njezin tisak predstavlja vrhunac djelatnosti Kožičićeve glagoljske tiskare. Jedna od tiskanih knjiga su i „Knjižice od žitija rimskih arhijerejov i cesarov“, a radi se o prvoj u nas tiskanoj knjizi o svjetskoj povijesti na hrvatskom jeziku. Ova izložba ostaje otvorena do 30. studenoga.

Ostali događaji u sklopu manifestacije održavat će se ovisno o epidemiološkoj situaciji

Bogati program manifestacije trebao je uključivati brojne sadržaje, od demonstracije rada tiskarskog tijeska iz doba inkunabula, malu školu glagoljice, 3D radionice, znanstveni skup te projekcije filmova, no zbog epidemioloških razloga većina programa je odgođena. Danas u 17.30 sati u Art-kinu se prikazuju dva filma riječkog redatelja Bernardina Modrića – Šimun Kožičić Benja i AZ, Branko pridivkom Fučić uz obaveznu najavu na na ulaznice@art-kino.hr. Obavijesti o tome koji događaji će se održati nalazit će se na mrežnim stranicama manifestacije http://www.benja.hr.

Na pripremi ove manifestacije snage su udružili Udruga TypeFlow, Grad Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka i Rijeka 2020. Pridružili su se Sveučilišna knjižnica Rijeka, Filozofski fakultet Rijeka, Centar za dizajn i produkciju Akademije primjenjenih umjetnosti Rijeka, Welt d.o.o, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Istrafilm Rijeka i Art kino Rijeka.

Srećko Jelušić, predstavnik Udruge Typeflow, inicijatora manifestacije Benja 2.0, zahvalio se Gradu Rijeci što je svojom podrškom omogućio održavanje manifestacije. Ujedno je pozvao sve zainteresirane da, kad epidemiološke okolnosti dopuste, posjete Muzej grada Rijeke u Palači šećerane, gdje će na replici Benjine preše biti prikazan način tiska kakav se koristio u 16. stoljeću.

Brojne aktivnosti u budućnosti na popularizaciji glagoljice

Ova je manifestacija početak uspostavljanja Interpretacijskog centra tiskarstva u Rijeci u kojem posjetitelji neće samo gledati eksponate i demonstracije već će u većini aktivnosti moći i sami sudjelovati, kao da se nalaze u tiskari, gdje mirišu boja i papir.

Nakon manifestacije Benja 2.0 – Tjedan glagoljice Rijeka 2020, replika drvene tiskarske preše kakvu je koristio Šimun Kožičić Benja i izradu koje je, temeljem ove inicijative, omogućio Grad Rijeka, za je sada smještena u Palaču šećerane i bit će periodično dostupna učenicima, studentima, građanima i posjetiteljima Rijeke.

U unaprijed dogovorenim terminima održavat će se demonstracije tiska pomičnim slovima uz verbalna objašnjenja o izumu te vrste tiska. Također će se periodično organizirati radionice za djecu i adolescente, a nakon otvorenja Dječje kuće, sadržaji će se koordinirati s programima koji će se u njoj odvijati.

Uz repliku drvene preše u istom će se prostoru postupno organizirati i drugi sadržaji kao što su radionice digitalne slovolivnice, samostalne izrade glagoljaških tiskovina – od slaganja formi do tiska i uveza, radionice ručne izrade papira i slično. Aktivnosti će bit usmjerene na popularizaciju glagoljice, ali i na upoznavanje posjetitelja i sudionika radionica s različitim tiskarskim tehnikama, pravilima tipografije, pa sve do najmodernijih varijanti 3D digitalnog otiskivanja materijala za tisak.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže