Povežite se s nama

Vijesti

Izraelski veleposlanik posjetio Rijeku i PGŽ

Objavljeno

naU sjedištu Primorsko-goranske županije održan je prijem PGŽ-a i Grada Rijeke za Nj.E. Ilana Mora, izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj. Veleposlanika su primili župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, a na prijemu je bilo riječi o generalnoj suradnji Županije, Grada Rijeke i Republike Hrvatske s Izraelom.

Župan Komadina istaknuo je zadovoljstvo današnjim prijemom Veleposlanika Izraela. Istaknuo je važnost kulture i povijesti ovog kraja koja se isprepliće s židovskom povijesti, posebno izdvojivši međusobnu sponu u antifašizmu. „Ono što nas čini posebnim je ta naša otvorenost, multikulturalnost i puno toga što je prvo bilo kod nas i prvo kod njih. Kod njih su rođene religije, a kod nas pismenost i zakonodavstvo. Prebogata kulturna povijest ovoga kraja isprepliće se i sa Izraelom“, rekao je župan Komadina istaknuvši kako nam izraelsko iskustvo u ekonomiji može pomoći te da smo otvoreni za buduću suradnju.

„Drago mi je da smo danas ugostili veleposlanika Izraela kojem ovo nije prvi posjet gradu i županiji s obzirom da je bio na otvorenju Europske prijestolnice kulture. Danas smo razgovarali o nastavku suradnje na svim područjima koja nas zanimaju, od kulture, ekonomije, sveučilišta do turizma, i u tom kontekstu pokušat ćemo dalje unaprijedit suradnju Rijeke i Primorsko-goranske županije s Izraelom s obzirom da se radi o državi o  kojoj kada su u pitanju inovacije, nove tehnologije, znanost možemo puno toga naučiti“, rekao je gradonačelnik Obersnel.

Izraelski veleposlanik Ilan Mor zahvalio je na prijemu svojim domaćinima, iskazavši zadovoljstvo što ponovno boravi u gradu i županiji s kojima Izrael ima kvalitetne odnose. Veleposlanik Mor je naveo kako je tijekom prijema bilo riječi o potencijalnom sastanku čelnih ljudi ovdašnje lokalne i regionalne samouprave s delegacijom izraelskih kompanija koje se bave inovacijama, kiber sigurnosti i naprednim tehnologijama, ali i razvoju odnosa između riječkog sveučilišta i sveučilišta u lučkom izraelskom gradu Haifi. Također, veleposlanik je pozdravio položaj židovske zajednice u Rijeci te postignuća na očuvanju židovske kulturne baštine, sinagoge i židovskog groblja.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram