Povežite se s nama

Giorgio Surian jedan je od najvećih hrvatskih opernih umjetnika, posebno belcanto repertoara ali i dokazani oratorijski pjevač izuzetne tehnike i toplog zapjeva. Svoju pjevačku karijeru pretežno je gradio izvan granica Hrvatske na najvećim opernim pozornicama svijeta od Milana i Londona do Pariza i New Yorka.

Njegov gala koncert na pozornici riječkog HNK, čiji je stalan član od ove sezone sa statusom nacionalnog opernog prvaka, bio je izuzetan doživljaj. Surian je nastupio uz zbor i orkestar riječke opere kojim je ravnao maestro Ivo Lipanović. Koncert je započeo furioznim Gli arredi festivi iz Nabucca G.Verdia, odmah potom Surian se nadovezao na zbor recitativom i arijom Separate o figli te se nametnuo kao iskusan interpret s velikom sigurnošću u glasu i maestralnom kontrolom nižih odnosno viših tonova. Potom su usljedile arije Fiesca iz Simona Boccanegre te arija Attile iz istoimene opere također G.Verdia. Stanovite arije posebno arija Fiesca donose nešto mračniju atmosferu no upravo u tim arijama Surian je pokazao umijeće pravog verdijanskog basa s dugim legatto frazama i mekanim melodioznim zapjevom visoke kvalitete.

Nakon toga u duetu Aide i Amonasra nastupio je zajedno s Kristinom Kolar, trenutno najboljom sopranisticom u čitavom ansamblu, u stanovitom duetu došla je do izražaja dramatičnost u glasovima dvoje solista. Kristina Kolar još je otpjevala ariju Un bel di vedremo iz Madam Butterfly Giacoma Puccinia ariju je otpjevala s dramatskim nabojem te čistim i moćnim lirskim sopranom. U drugom djelu čuli smo Suriana kao Jaga u ariji iz Otella te u arijama Nemico della patria umberta Giordana te Te Deum iz Tosce G.Puccinia koje je izveo kompletnim svojim volumnioznim bas-baritonom.

Maestro Lipanović vodio je orkestar sigurnom rukom dirigenta s istančanim osjećajem za operni belcanto što smo posebno imali prilike čuti u intermezzima iz Madame Butterfly i Manon Lescaut G.Puccinia. Zboru koji je bio smješten duboko na pozornici može se zamjeriti pokoja intonativna nejasnoća, no to nipošto ne umanjuje ukupan dojam. U dodacima smo imali prilike čuti fragmentarno ariju Rodriga i Pose iz Don Carlosa koju su izveli Giorgio Surian i Giorgio Surian jr. te napolitansku pjesmu O sole mio i ariju iz Seviljskog brijača G.Rossinia što je bilo odlično s obzirom na to da smo tu mogli čuti i vidjeti Suriana u komičnoj ariji. Valja spomenuti bogatu Surianovu gestikulaciju u svim točkama. Odlična posjećenost koncerta u ove vruće lipanjske dane dokazuje da je publika itekako željna ovakvih i sličnih koncerata.