Povežite se s nama

Vijesti

Javnozdravstvena akcija na Korzu, informirajte se o najčešćoj kroničnoj bolesti jetre

Objavljeno

naPovodom obilježavanja Svjetskog dana nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD), Zavod za gastroenterologiju KBC-a Rijeka, u suradnji s Hrvatskim društvom za bolesti jetre „Hepatos“, organizira javnozdravstvenu akciju na riječkom Korzu. Građani će u srijedu, 12. lipnja 2019. od 9 do 17 sati na Jadranskom trgu moći dobiti sve informacije o najčešćoj kroničnoj bolesti jetre, što je uzrokuje i kome se mogu obratiti za pomoć. Također, bit će organizirano i neinvazivno mjerenje steatoze (masti) i fibroze (ožiljnih promjena jetre) metodom tranzijetne elastografije (FibroScan), a dijelit će se i edukativni materijali.

Nealkoholna masna bolest jetre najbrže je rastuća bolest probavnog sustava, a nastaje kao posljedica „modernog načina života“. NAFLD je najčešći uzrok povišenih jetrenih enzima. Pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 grama alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti – šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi.

Oko 90 posto bolesnika s NAFLD-om ima barem jednu od komponenata metaboličkog sindroma. Prema dosadašnjim istraživanjima, 25-30 posto odrasle populacije, a čak 10 posto djece ima NAFLD. Kao posljedica nealkoholne masne bolesti jetre razvija se ciroza jetre i primarni karcinom jetre, odnosno hepatocelualrni karcinom. S rastućom incidencijom metaboličkog sindroma i svih njegovih sastavnica smatra se da će otprilike za 10 godina NAFLD biti glavni uzrok ciroze jetre i karcinoma jetre.

NAFLD danas smatramo multisistemskom bolesti koja je najčešće povezana s kardiovaskularnim bolestima, šećernom bolesti tipa 2, kroničnom bubrežnom bolesti, ali i s nekim drugim kroničnim bolestima koje su nam od javnozdravstvenog značaja, kao što su polipi debelog crijeva (preteče invazivnog karcinoma) i karcinomi debelog crijeva. Uzevši u obzir težinu i ozbiljnost komplikacija i posljedica bolesti, svatko bi se trebao zapitati je li on baš taj svaki treći ili četvrti čovjek koji će imati masnu jetru. Stoga danas s pravom možemo reći da je NAFLD “tiha epidemija” 21. stoljeća.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram