Povežite se s namaVijest o smrti dječaka u Rijeci čiji roditelji nisu dozvolili prikladnu liječničku skrb šokirala je mnoge. Portal Index.hr odlučio je priču malo detaljnije istražiti, a postavlja se pitanje snosi li možda i riječki sud za njegovu smrt jednim dijelom krivicu… Slučaj istražuje i Državno odvjetništvo…

Riječki sud je poslao Indexu “Odgovor na informacije objavljene na index.hr portalu dana 08. rujna 2015. godine pod naslovom: „Hrvatsko sudstvo izdaje dozvole za ubojstvo djeteta“.“ U samom tekstu – Općinski sud u Rijeci je priznao kako ne poštuje propisanu proceduru dodjele spisa!

U svom tekstu, kolumnist Indexa, doc. dr. sc. Goran Vojković, dipl. iur., osvrnuo se na nedopustivo (za ovakav slučaj) čekanje između podnošenja prijedloga za lišavanje roditeljske skrbi – 14. kolovoza, te ročišta – koje je održano 24. kolovoza.

U izjavi glasnogovornika Riječkog suda se navodi:

„Nakon što je I. B. G. otpušten iz KBC-a Rijeka, dana 06. kolovoza 2015. godine, Centar za socijalnu skrb u Krku podnio je Općinskom sudu Rijeka, Stalnoj službi u Krku dana 13. 08. 2015. godine prijedlog za donošenje odluke o oduzimanju prava roditelja da živi sa svojim djetetom i odgaja ga, koji je prijedlog zaprimljen u sjedištu suda, u Rijeci dana 17. kolovoza 2015. godine, u ponedjeljak. Dana 14. kolovoza 2015. godine Centar za socijalnu skrb podnio je i prijedlog za lišenje roditelja prava na roditeljsku skrb, također Stalnoj službi Krk.“

Dječak nije „otpušten“ s liječenja 

Kao prvo – moramo primijetiti da dječak nije „otpušten“ s liječenja – već su ga roditelji odveli protivno stavu struke i liječnika KBC Rijeka.

Kao drugo, nije nam jasno, ako je Centar za socijalnu skrb u Krku podnio prijedlog Općinskom sudu Rijeka, Stalnoj službi u Krku dana 13. 08. 2015. godine – zašto je prijedlog zaprimljen u sjedištu suda, u Rijeci tek dana 17. kolovoza 2015. godine, u ponedjeljak? Je li toliko trebalo od Centra za socijalnu skrb do Stalne službe Općinskog suda u Krku, ili je sudu trebalo puna četiri dana od svoje stalne službe do sjedišta? Govorimo o udaljenosti od 48 kilometara… Danas kada postoje automobil, telefaks ili e-pošta? Tko je kriv za ta četiri dana čekanja?

Nadalje, sam Općinski sud u Rijeci u daljnjem tekstu demantija govori kako u biti ne poštuje vlastita pravila. Citiramo:

„Automatskom dodjelom sustava e-spisa, predmet po prvonavedenome prijedlogu Centra za socijalnu skrb  istog dana dodijeljen u rad sucu Obiteljskog odjela koji je bio odsutan radi korištenja godišnjeg odmora pa je odmah nakon toga, naredbom Suca ovlaštenog za obavljanje poslova sudske uprave određena ponovna automatska dodjela spisa sucima koji rade na toj vrsti predmeta, a sukladno odredbi čl. 40. st. 6. Pravilnika o radu u sustavu e-spisa.“

Spis dodijeljen sucu na godišnjem

Gospodo sa suda, a kako je to spis mogao biti dodijeljen sucu koji je na godišnjem i time izgubljenog dragocjeno vrijeme, pa makar i koji sat? Pravilnik o radu sustava e-Spis, a koji sami navodite, propisuje u članku 41.:

„Članak 41.

(1) Predsjednik suda ili tajnik suda dostavit će obavijest ili podatke o odsutnosti rješavatelja s posla administratoru sustava eSpis u sudu odmah po primitku tih podataka.

(2) Obavijest ili podatke o izostanku rješavatelja s posla administrator sustava eSpis u sudu unosi u sustav odmah, a najkasnije sljedećega radnog dana.“

Podaci morali biti u sustavu e-Spis

Dakle, podaci o suci koji je na godišnjem odmoru morali su biti unijeti u sustav e-Spis, i onda sustav ne bi dodijelio spis u rad tom sucu. Štoviše, skrećemo pažnju Općinskom sudu u Rijeci da Pravilnik o radu sustava e-Spis sadrži i glavu XXVII. POSEBNE ODREDBE ZA DODJELU U RAD HITNIH PREDMETA, koja ima jedan, ali važan članak:

„Članak 138.

(1) Za dodjelu u rad spisa kroz sustav eSpis u kojima je propisani rok za rješavanje kraći od 30 dana primjenjuju se posebna pravila.

(2) Rješavatelj predmeta iz stavka 1. ovog članka je dužan tri dana prije planiranog početka korištenja godišnjeg odmora ili planirane odsutnosti obavijestiti ured predsjednika o navedenim činjenicama.

(3) Rješavatelj iz stavka 2. ovog članka iznimkom u automatskoj dodjeli isključuje se iz dodjele hitnih spisa za vrijeme odsutnosti.

(4) Ured predsjednika suda dužan je obavijesti ovlaštenu osobu u sudu o predvidivoj odsutnosti rješavatelja.

(5) Ovlaštena osoba u sudu je dužna isključiti iz automatske dodjele hitnih predmeta rješavatelja za kojega mu je ured predsjednika dostavio obavijest o odsutnosti.“

Zašto bismo vam vjerovali?

Postupak o kojemu govorimo, privremeno lišavanje roditeljske skrbi je hitan. U ovom slučaju je apsolutno hitan po svim medicinskim, pravnim, pa i ljudskim kriterijima. A vi navodite da ste ga dali u rad sucu koji je na godišnjem? Taj sudac je morao po članku 138. biti izuzet iz rješavanja hitnih spisa, što čini se, radi vlastitog komoda niste napravili.

Porazmislite malo o tome. Ako ne poštujete vlastita pravila, zašto bismo vam uopće vjerovali?

Ovaj tekst vrijedi i kao obavijest ministru Pravosuđa, Orsatu Miljeniću, kako je krajnje vrijeme da pošalje i inspekcijski nadzor u Općinski sud u Rijeci.

Index.hr