Povežite se s nama


U ovogodišnjem Forbesovu izboru 20 najboljih hrvatskih gradova za život i poslovanje čak ih je 11 s Jadrana, a pobjednik je Split, koji je turizam posve obuzeo i blista, a prolazi i kroz poslovnu transformaciju.

Uz njega, jadranske perjanice su i Rovinj, Poreč, Rijeka, Dubrovnik, Solin, Pula, Šibenik, Zadar, Bakar i Novigrad. Drugo mjesto na listi drži Zagreb.

U izboru najboljih gradova u 2012. na ljestvici top 20 bilo je samo šest jadranskih gradova pa je promjena trenda očita. To je Forbes navelo na zaključak da je, uvjetno rečeno, jug bolji od hrvatskog sjevera, a turizam ima izravne pozitivne učinke i na društveni i na ekonomski život destinacije.

Neki od gradova, poput Splita, Dubrovnika (ustrajno se penje na ljestvici, a očito mu godi status zvijezde serijala “Igra prijestolja”), Pule, Bakra i Novigrada, stalni su gosti na listi, a Poreč i Rovinj su u prethodnim izborima bili i proglašavani najboljim gradovima za život i poslovanje. S druge strane, tu su i debitanti – Zadar, Šibenik i Solin ove su godine prvi put ušli na popis najboljih, dok su s njega ispali Opatija i Umag.

Istraživanje obuhvaća svih 127 hrvatskih gradova, gdje živi malo više od tri milijuna stanovnika i posluje 80 tisuća poduzetnika. Forbesov tim za njihovo rangiranje prikuplja niz statističkih pokazatelja – od indikatora poslovne uspješnosti poduzetnika, preko podataka o izvršenju gradskih proračuna do pokazatelja kvalitete života u gradovima, što uključuje i kulturne aktivnosti, obrazovanje te, primjerice, prosječne neto plaće, navodi Jutarnji list.

TOP 20 GRADOVA

1. Split (+)
2. Zagreb (0)
3. Rovinj (-)
4. Poreč (-)
5. Rijeka (0)
6. Dubrovnik (+)
7. Čakovec (+)
8. Solin (+)
9. Karlovac (+)
10. Pula (-)
11. V. Gorica (+)
12. Šibenik (+)
13. Sv. Nedjelja (-)
14. Varaždin (+)
15. Kastav (-)
16. Zadar (+)
17. Bakar (-)
18. Buzet (-)
19. Novigrad (-)
20. Samobor (-)

+ napredovali na listi
– pali na listi
0 ostali na istom