Povežite se s nama

Vijesti

JGL uložio 1,2 milijuna kuna u sveučilišni laboratorij

Objavljeno

naTemeljem dugogodišnjeg partnerstva u različitim znanstvenim, nastavnim i razvojnim aktivnostima, tvrtki JGL je Senat Sveučilišta u Rijeci dodijelilo status nastavne baze njihove sastavnice – Odjela za biotehnologiju. Novim oblikom suradnje će se aktivno promicati vrijednosti umrežavanja znanosti i gospodarstva, razvoja inovativnosti, transfera tehnologije, kao i znanja kroz program pametne specijalizacije, kako za studente biotehnologije, tako i za zaposlenike riječke tvrtke.

Status nastavne baze je Senat Sveučilišta odobrio temeljem Pravilnika i evaluacijskog postupka, a prijava se temeljila na četiri strateška projekta, čija je realizacija već počela.

Kao prvo, riječ je o pokretanju GMP certificiranog laboratorija za kemijsku analizu lijekova na Odjelu za biotehnologiju, u kojem će se raditi redovne analize te ispitivanja stabilnosti gotovih proizvoda koje se provode kao dio rutinskih procesa JGL-ove Kontrole kvalitete. Prema našim saznanjima, bit će to prvi GMP laboratorij za ispitivanje lijekova  osnovan u okvirima akademskezajednice. Potom, raspisan je projekt organizacije programa cjeloživotnog obrazovanja, preko kojeg će na Odjelu za biotehnologiju, postojeći i novi zaposlenici JGL-a moći steći dodatna znanja i certifikate u područjima teoretskih biomedicinskih i farmakoloških znanosti. Treće je istraživački JGL projekt vezan uz dokazivanje kemijske istovjetnosti i biološke aktivnosti  tehnološki obrađene morske vode. I na kraju, četvrto je projekt razvijanja zajedničke, multidisciplinarne znanstvene suradnje i rad na kompetitivnim znanstveno – istraživačkim projektima”, objasnio je suradnju Mate Poropat, direktor farmaceutsko-tehničkih operacija u JGL-u.

U opremanje sveučilišnog laboratorija, opremu i IT infrastrukturu uloženo je oko 1,6 milijuna kuna, od čega je JGL uložio više od 1,2 milijuna kuna. Odjel za biotehnologiju je u tu svrhu zaposlio nove djelatnike, kako bi omogućio da laboratorij ispuni svoju funkciju u punom kapacitetu.

Trenutno je GMP laboratorij u procesu certifikacijeHrvatske agencije za lijekove i medicinsku opremu (HALMED), sukladno europskoj regulativi.

JGL je u rad Odjela za biotehnologiju, kao i osnivanje njegovih interdisciplinarnih studijskih programa,uključen od samog početka, a stručnjaci JGL-a od 2009. godine prenose znanja i vještine generacijama studenata.

Posebno je istaknuta suradnja u sklopu kolegija Obavezna stručna praksa, koji se izvodi na drugoj godini preddiplomskog sveučilišnog studija Biotehnologija i istraživanje lijekova.

U budućnosti, planirano je i širenje suradnje u status znanstveno-nastavne baze.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram