Povežite se s namaManje od tjedan dana dijeli nas od jubilarne 20. dodjele Nagrade Status glazbenicima koji su se svojim radom, vještinama, talentom i vrhunskom glazbenom izvedbom posebno istaknuli u prošloj diskografskoj i koncertnoj godini. Svečanost dodjele nagrade održat će se u ponedjeljak 25. travnja s početkom u 20 sati na već tradicionalnoj lokaciji, u riječkom Pogonu kulture. Sama dodjela otvorena je za sve ljubitelje odlične svirke koje će kroz večer voditi glazbenik Dražen Turina Šajeta. Posebna atrakcija ovogodišnje dodjele je izložba radova poznatog glazbenog fotografa Alana Messera.

Nagradu Status dodjeljuje Hrvatska glazbena unija za iznimne glazbene izvedbe i postignuća u pop/rock, narodnoj, etno i jazz glazbi, a pobjednike odabire žiri sastavljen od poznatih i priznatih hrvatskih producenata i glazbenika. Ova prestižna nagrada dodjeljuje se u ukupno 16 kategorija različitih instrumenata i stilova, a takvo priznanje od struke posebna je čast jednom glazbeniku. Samo neki od prijašnjih dobitnika su redom vrhunski glazbenici Elvis Stanić, Hrvoje Rupčić, Stjepan Hauser, Joseph Joe Kaplowitz, Matija Dedić, Marko Ramljak, Nedeljko Ivković – Kilmister, Vedran Božić, Igor Geržina, Boško Petrović, Boris Leiner, Miljenko Prohaska, Saša Nestorović ,Davor Križić, Henry Radanović i mnogi drugi koji predstavljaju ono najbolje s čime se hrvatska glazbena scena zasigurno može pohvaliti.

Na samoj dodjeli sve prisutne očekuje zanimljiv umjetnički program koji uključuje nastupe brojnih i poznatih glazbenika te prezentera u pojedinim kategorijama dodjele nagrade. Tako će prisutni moći uživati u majstorskim izvedbama bendova sastavljenih od vrhunskih instrumentalista i dobitnika Statusa, a nastupit će sextet Mirona Hausera i Branka Sterpina sa Zvonimirom Šestakom, Hrvojem Gallerom, Vojkanom Jocićem i Janom Ivelićem, zatim Jakša Kriletić s Dj-em, bend WaveForm u kojem svira dobitnik Statusa Jan Ivelić, kvartet Gorana Kovačića, Roberta Vrbančića, Marka Vojvodića i Maria Klarića, Darko Jurković sa solo izvedbom te mnogi drugi vrhunski glazbenici.

Osim izvanrednih nastupa, posjetitelji će moći pogledati izložbu fotografija najpoznatijeg svjetskog glazbenog fotografa Alana Messera. Ne postoji osoba koja u životu nije vidjela barem jednu njegovu fotografiju neke velike glazbene zvijezde, kao što i ne postoji značajnije ime popularne glazbe koje nije zabilježio njegov fotoaparat. Neke od glazbenih legendi koji su se našli ispred njegovog objektiva su Beatlesi, Rolling Stonesi, The Who, Deep Purple, Johnny Cash, Jimi Hendrix, Bob Dylan i mnogi drugi.

Ovogodišnji domaćin dodjele je HGU PGŽ podružnica 3, a više informacija o Nagradi Status možete pronaći na službenoj stranici nagrada-status.hgu.hr .

Ovogodišnji dobitnici Nagrade Status:
ZABAVNA, POP, ROCK i URBANA GLAZBA
Kategorija br. 1
Električna/akustična gitara
Marko Vojvodić
Kategorija br. 2
Bas gitara
Krešimir Šokec – Šoki
Robert Vrbančić
Kategorija br. 3
Klavijature
Goran Kovačić
Kategorija br. 4
Bubnjevi
Jan Ivelić – Pele
Kategorija br. 5
Puhača glazbala
Jakša Kriletić – Jordes – saksofon
Kategorija br. 6
Ostala glazbala
Krešimir Oremuš – usna harmonika

NARODNA i ETNO GLAZBA
Kategorija br. 1
Tambura
Ivica Plivelić – Iva – basprim/brač
Kategorija br. 2
Ostala glazbala
Marko First – violina

JAZZ GLAZBA
Kategorija br. 1
Saksofon
Vojkan Jocić
Kategorija br. 2
Truba
Branko Sterpin
Kategorija br. 3
Električna gitara – Nagrada Damir Dičić
Darko Jurković – Charlie
Kategorija br. 4
Klavir
Hrvoje Galler
Zvjezdan Ružić – Zwecky
Kategorija br. 5
Kontrabas/Bas gitara
Zvonimir Šestak
Kategorija br. 6
Bubnjevi
Janko Novoselić
Kategorija br. 7
Trombon
Miron Hauser
Kategorija br. 8
Ostala glazbala
Šimun Matišić – vibrafon

MLADA NADA
Lidija Strika – bas gitara