Povežite se s nama


U sklopu niza aktivnosti koje policijski službenici prometne policije Policijske uprave primorsko-goranske kontinuirano poduzimaju u cilju povećanja sigurnosti u prometu i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama, jučer je  proveden pojačani nadzor korištenja pokazivača  smjera.

Naime, praćenjem i analizom dosad poduzetih mjera u prometu proizlazi da unatoč zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnogi vozači i vozačice prije obavljanja određenih radnji vozilom u prometu ne upozoravaju jasno i pravovremeno druge sudionike u prometu o svojoj namjeri. Na taj način direktno ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.

Upravo zbog toga, jučer,  26. listopada od 9 do 13 sati na cijelom području ove Policijske uprave proveden je nadzor i poduzimane su mjere prema vozačima koji prije obavljanja radnji vozilom u prometu ne upozoravaju druge sudionike o svojoj namjeri, odnosno ne daju znak pomoću pokazivača smjera tzv. žmigavca.

Tijekom četiri sata zabilježeno je sveukupno 110 prometnih prekršaja, od kojih 64 prekršaja nekorištenja pokazivača smjera. Najveći broj ovih prekršaja zabilježen je na području Rijeke te okolnih mjesta, ukupno 27, zatim na opatijskom području – sedam prekršaja te na krčkom području – šest prekršaja.

U istom su razdoblju zabilježeni i drugi prometni prekršaji, od kojih izdvajamo nepoštivanje prednosti prolaska pješaka, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela tijekom vožnje.

Vozači koji nisu na propisani način koristili pokazivač smjera, kao i drugi sudionici u prometu zatečeni u činjenju prometnih prekršaja sankcionirani su sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Inače, tijekom jučerašnjeg dana  dogodilo se šest prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe teže, a jedna lakše ozlijeđene.