Povežite se s namaAdvent u Opatiji ove godine nudi daleko bogatiji sadržaj nego prethodnih godina, zahvaljujući zajedničkom naporu više uključenih strana: Turistička zajednica Grada Opatije, Festival Opatija, Udruženje obrtnika Opatije, Park prirode Učka i brojni poduzetnici zaista su se potrudili i dignuli kompletan Advent na znatno višu razinu.

Brojne pohvale pristižu na zaista bogati program koji se odvija na više lokacija u gradu, no ako se pita gradski list Opatija, sve to praktički je zasluga isključivo Rajne Miloš, ravnateljice Festivala Opatije na odlasku. Novinar lista Opatija u najnovijem broju tog tiskanog gradskog glasila o čelnoj osobi spomenute gradske ustanove pisao je isključivo biranim riječima i praktički proglasio je jedinom zaslužnom osobom da Opatija uopće obilježava božićno-novogodišnje praznike.

Nakon što je nahvalio neke okolne gradove za bogati kazališni program tijekom proteklog razdoblja, krenuli su hvalospjevi na račun Rajne Miloš. Neupućeni bi pomislili da je vršiteljica dužnosti ravnatelja Festivala Opatije spasila Božić u Opatiji…

“Nagle promjene u svakoj ustanovi, pa tako i u Festivalu Opatija, neminovno se moraju reflektirati i na program, tako da, realno, možemo biti sretni da u datim okolnostima Festival Opatija uopće funkcionira, i odati puno priznanje njegovoj dosadašnjoj ravnateljici, Rajni Miloš, na krajnje profesionalnom angažmanu kojim nas je uvela u blagdane i kojim će nas, bez ikakve sumnje i više nego uspješno, uvesti i u novu godinu”, navodi se na 27. stranici 198. broja lista Opatije u članku Aleksandra Vodopije, koji i inače godinama prati rad Festivala Opatije. Umjesto da je prvi upozorio na siromašan program koji nude, tijekom cijele godine je sipao hvalospjeve na njihov rad. Spomenimo kako je list Opatija financiran u potpunosti iz gradskog proračuna te se za njega godišnje izdvaja oko 420 tisuća kuna.

Pitate što je tako velebno ove godine napravio Festival Opatija? Zapravo ništa, gotovo isti sadržaj nude posljednjih nekoliko godina u adventskom razdoblju. Na Božić su na Ljetnoj pozornici imali koncert prilično nepoznatog benda “Sarah Connor & Terminatori”, koji je financiran iz gradskog proračuna, dok su primjerice opatijski obrtnici o svom vlastitom trošku na tržnici na Badnjak organizirali besplatan koncert klape “Iskon”, jedne od najpopularnijih klapa u Hrvatskoj i regiji.

Podsjetimo, Rajna Miloš nakon brojnih prozivki za nekvalitetan rad odlučila je u konačnici ipak napustiti čelno mjesto Festivala Opatija. Veliki broj Opatijaca bio je nezadovoljan načinom na koji je raspolagala s više milijuna kuna godišnje iz gradskog proračuna.