Povežite se s nama

Vijesti

Kako zaštititi internu vodovodnu instalaciju od zamrzavanja?

Objavljeno

na
Najavljivani hladni val stigao je na riječko područje, a dolaskom niskih temperatura potrebno je zaštititi interne vodovodne instalacije od mogućeg zamrzavanja i neželjenih puknuća.

Tijekom zimskih mjeseci, kao i svake godine, KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Rijeka poduzet će potrebne mjere zaštite vodomjera u vodomjernim oknima u zonama na višim nadmorskim visinama, te savjetujemo korisnike da učine isto sa svojim internim instalacijama.

Podsjećamo kako interna instalacija počinje s prvim spojnim elementom iza glavnog vodomjera te su ju korisnici vodnih usluga dužni održavati o svom trošku na način da ista bude u stanju funkcionalne ispravnosti kako bi se spriječilo narušavanje funkcionalnosti sustava javne vodoopskrbe i zdravstvene ispravnosti vode za piće.

U nastavku donosimo savjete za zaštitu vodovodne instalacije od zamrzavanja:
• zaštitite instalacije koje su više izložene hladnoći, kao vanjske slavine, cijevi koje su izvan objekata i u negrijanim objektima, kao što su vikendice, garaže, konobe i slično;
• ispraznite nezaštićene instalacije ukoliko se ne koriste jer se voda koja je u stanju mirovanja najlakše smrzava i uzrokuje zamrzavanje vode u vodomjeru i njegov kvar s nekontroliranim istjecanjem vode;
• toplinski zaštitite dijelove instalacija koji nisu ukopani omatanjem izolacijskim materijalima ili već gotovim izolacijama za cijevi. Materijali za ovakvu vrstu toplinske zaštite mogu se nabaviti u trgovinama vodovodnim materijalom i centralnim grijanjem. Ne preporuča se zamatati dijelove instalacija krpama ili sličnim materijalima koji upijaju vodu jer takav način zaštite pospješuje zamrzavanje instalacije;
• provjerite svoja vodomjerna okna te, ukoliko ona nisu zaštićena, zidove i poklopac okna obložite izolacijskim materijalom kao što su ploče stiropora. S istim se materijalom može zaštititi i unutrašnjost okna.

Slučajeve puknuća na dijelu instalacije u nadležnosti KD ViK-a korisnici mogu dojaviti dežurnoj službi na broj telefona 353 222 ili  211 906.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram