Povežite se s nama

Vijesti

Kandidati se udružili: Održavanje izbora predstavlja opasnost po sugrađane

Objavljeno

na

Foto: Luka KrusecVeći broj kandidata na nadolazećim lokalnim i regionalnim izborima uputili su u javnost zajedničku izjavu, iako mnogi od njih imaju prilično različite svjetonazorske poglede. Tema je održavanje izbora usred trećeg vala pandemije koronavirusa.

Njihovu zajedničku izjavu prenosimo u cijelosti:

“Kao stranke uključene u izbore u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji odlučili smo vas kontaktirati jer smatramo da provođenje izbora u trenutnoj epidemiološkoj situaciji predstavlja realnu opasnost po sugrađane koje moramo staviti na prvo mjesto.

Svjedoci smo posljednjih 10-ak dana rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji što se posebno odnosi na Primorsko-goransku županiju i grad Rijeku. Posljedica je to još uvijek nedovoljne procijepljenosti stanovništva i neučinkovitih mjera koje su dovele do novog vala zaraze. Uz broj zaraženih, na dnevnoj razini zabrinjava i ona najcrnija brojka – broj umrlih od posljedica bolesti uzrokovane COVID-19 virusom.

Primorsko-goranska županija je kako bi spriječila daljnje napredovanje virusa uvela praktički lockdown, strože mjere s ciljem smanjivanja mobilnosti stanovništva i smanjivanja osobnih kontakata. Ovo sve se događa u trenutku kada bi se trebali raspisati lokalni izbori. Kandidature za gradonačelnika/cu, kao i kandidature u slučajevima nezavisnih nestranačkih lista moraju se potvrditi potpisima birača.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo već je propisao upute za skupljanje potpisa na štandovima od kojih se ističu i neke koje su jako teško provedive, kao primjerice preporuka da osobe koje potpisuju kandidaturu moraju biti 2 metra udaljene od osobe koja potpise prikuplja.

Mnoge zemlje s nižom incidencijom su odgodile izbore. Ukoliko Vlada ipak odluči provesti izbore u ovim uvjetima, smatramo da je nužno da se način provođenja izbora prilagodi uvjetima. Lockdown jedne županije, radikalno ograničavanje kretanja i kontakata, nije situacija u kojoj se izbori i prikupljanje potpisa mogu smatrati regularnim. Dvoje kandidata za gradonačelnika oboljelo je od korone, jedan je i u bolnici zbog težeg oblika bolesti.

Briga za najugroženije o kojima svi moramo voditi računa, ali i za osiguravanje koliko-toliko pravednih uvjeta izbora, nas obavezuje da uputimo pismo Vladi RH, saborskim zastupnicima i javnosti te da tražimo osiguravanje takvih uvjeta bilo omogućavanjem prikupljanja potpisa elektroničkim putem, produljenjem roka za prikupljanje potpisa, omogućavanjem (u sadašnjim uvjetima) svima pod mjerom samoizolacije prava na glasanje, bilo nekim načinom koji će biti proceduralno legitiman, a neće ugrožavati živote i zdravlje ljudi”, navodi se u izjavi koju potpisuju:

Radnička fronta, Katarina Peović kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke
Vladimir Mezak, nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke
Bura, Hrvoje Burić kandidat za gradonačelnika Rijeke
Akcija mladih i Unija Kvarnera, Vedran Vivoda kandidat za gradonačelnika Rijeke
Akcija mladih i Unija Kvarnera, Marko Boras Mandić, kandidat za primorsko-goranskog župana
Možemo!, Nebojša Zelič, kandidat za gradonačelnika Rijeke
Primorsko-goranski savez, Nikola Ivaniš kandidat za gradonačelnika Rijeke
Davor Štimac, nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram