Povežite se s namaPredsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u nedjelju je na programskom skupu HDZ-a i Domoljubne koalicije u Rijeci istaknuo kako riječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Ivana pl. Zajca u posljednje vrijeme svojim programom nije ni hrvatsko ni narodno, nego da je postalo prostor nove kulturne okupacije i izrugivanja hrvatskoj kulturi i narodu, dodavši kako se bliži čas kada će se to sigurno izmijeniti.

Na predizbornom skupu za 8. izbornu jedinicu Karamarko je rekao da su Rijeka, Sušak, Grobnički kraj, kvarnerski otoci i Istra uvijek bili slobodarski, da su se riječki i istarski domoljubi i Primorci odupirali Danuncijevoj okupaciji, potom fašizmu, da bi se 1991. odlučno suprotstavili četništvu, skrivenom pod zvijezdom i Titom.

Naveo je da je, iako na tom poručju nije bilo ratnih razaranja tijekom Domovinskog rata, broj hrvatskih dragovoljaca i odaziv na mobilizaciju bio najveći u Hrvatskoj, i da je hrvatstvo tu stoljećima njegovano na baštini glagoljaštva, Bašćanske ploče, Šimuna Kožičića, Frana Supila i drugih hrvatskih velikana.

Govoreći o velikanu hrvatske glazbe Ivanu pl. Zajcu, Karamarko je rekao kako ”to časno ime ponosno nosi HNK, ali da nažalost u posljednje vrijeme to kazalište svojim programom nije ni hrvatsko ni narodno, nego je postalo prostorom jedne nove kulturne okupacije, mjesto izrugivanja hrvatskoj kuturi i samom hrvatskom narodu.”

“Ali, bliži se čas kada ćemo i to sigurno promijeniti”, rekao je predsjednik HDZ-a.

Slobodna Dalmacija