Povežite se s nama

Vijesti

Kastav, Matulji i Viškovo idu u VII. izbornu jedinicu s Kutinom i Siskom

Objavljeno

na


Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavljaju od 11 sati prijedlog Zakona o izbornim jedinicama u Nacionalnoj i sveučulišnoj knjižnici.

Na početku je istaknuo da su u donošenju novog zakona ključne četiri poruke:

– Osigurati jednaku težinu glasa. Teži su zastupnici koje je birao manji broj birača, rekao je i upozorio na nesrazmjer 4. i 9. jedinice.

– Izborne jedinice moraju što više pratiti administrativne granice, najvažnije je imati na umu formulaciju – što više, rekao je Plenković.

– Odstupanja ne bi smjela biti veća od +/- 5 posto, poručio je.

Plenković je odgovarao na pitanje novinarke o VII. izbornoj jedinici koja se proteže kroz pet županija, a obuhvaća Karlovačku i Ličko-senjsku te dijelove SIsačko-moslavačke, Zadarske i Primorsko-goranske županije.

– Ustavni sud je odlučio 7. veljače da ukine izborni zakon. Na početku sam rekao da mi nismo odlučili donijeti novi izborni sustav, nego modificirati postojeći. Mogli smo cijelu Hrvatsku staviti u jednu izbornu jedinicu, staviti 30 bonus zastupnika za relativnog pobjednika. Govorim o krajnje korektnom i fer pristupu za ono što je Ustavni sud ostavio kratko vrijeme za veliku raspravu. Išli smo napraviti ono što je bila srž odluke Ustavnog suda. Imamo 40.000 birača u županiji koja zauzima puno prostora. Sedma izborna jedinica je korektnija nego ranije. Otklonjena je najveća primjedba u VII. izbornoj jedinici. Nema nijednog grada, osim Zagreba, koji je podijeljen u dvije izborne jedinice, nema općine, ali ima županija. Sada ih je 14, a prije je bilo 17. Ideja o izbornim jedinicama u kojima se bira različit broj zastupnika najčešće dolazi od onih koji nemaju nikakve veze sa sudjelovanjem u demokratskim procesima. Nije isto biti nositelj liste u kojoj se bira 13 i one u kojoj se bira 9 zastupnika, rekao je.

S područja PGŽ u VII. izbornu jedinicu idu: gradovi Bakar, Čabar, Delnice, Kastav i Vrbovsko te općine Brod Boravice, Čavle, Fužine, Jelenje, Klana, Lokve, Matulji, Mrkopalj, Ravna Gora, Skrad, Vinodolska općina i Viškovo. S njima se u VII. jedini nalaze primjerice gradovi Glina, Kutina, Petrinja, Popovača i Sisak, kao i sjeverni dio Zadarske županije.

Ostatak Primorsko – goranske županije ostaje s Istrom u VIII. izbornoj jedinici.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

07.12.2023.
8.12.2023. u vremenskom trajanju od 7:00 sati do 16:00 sati izvodit će se radovi na sanaciji kolnika u Ulici Vrlije kč.br 3 i 5, odnosno (od raskrižja Glavanićeva ulica – Vrlije – Put Bože Felkera do raskrižja Vrlije – Ulica Slavka Krautzeka). Vozila će moći prometovati Ulicom Put Bože Felkera prema Trgu Viktora Bubnja.

Fiuman Plus

Društvene mreže