Povežite se s nama

Vijesti

Kastav se bori za titulu najboljeg srednjeg grada u Hrvatskoj

Objavljeno

na


U završnicu proglašenja najboljeg srednjeg grada za gospodarstvo izbora kojeg zajednički organiziraju Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos, ušao je pobjednik iz 2018. i 2019. godine, Grad Sveta Nedelja, a uz njega u izboru su Kastav, Poreč, Rovinj i Umag. Rovinj i Umag već treću godinu ulaze u izbor za najbolji grad u kategoriji gospodarstvo, a prije dvije godine na tom popisu bio je i Poreč.

Ovogodišnji pobjednici bit će proglašeni krajem tekućeg mjeseca.

Pri izračunu najboljih gradova u ekonomskoj kategoriji korišteni su konsolidirani izvještaji gradova o izvršenju proračuna dobiveni od FINA-e te podaci Državnog zavoda za statistiku, Ministarstva regionalnog razvoja, Hrvatskoj zavoda za zapošljavanje te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Kastav: 100 tisuća kuna potpora poduzetnicima, u suradnji s HBOR-om kreditni potencijal težak 6 milijuna kuna

Kastav je grad bez prireza, a u ostalim promatranim kategorijama, u top pet gradova je po najmanjoj stopi siromaštva – 9,2 posto, u top deset u kategoriji Prosječni dohodak po stanovniku – 35.380 kuna i u top 15 u kategoriji Pokrivenost ukupnih rashoda ukupnim prihodima – 1,036.

Aduti Kastva u Primorskoj-goranskoj županiji za pobjedu u konkurenciji srednjih gradova u gospodarstvu su, među ostalim, osigurani kreditni potencijal od šest milijuna kuna za subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite uz pomoć Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR)  te bespovratne potpore za poduzetnike početnike u gradu s ukupnim fondom od 100 tisuća kuna.

Kako objašnjavaju u Gradu, dodjeljivat će se potpore kroz mjere subvencioniranja inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika, potom kroz mjeru sufinanciranja nabave i ugradnje opreme i strojeva, te kroz mjeru subvencioniranja uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje. Kroz ove tri mjere ukupno će biti na raspolaganju 100 tisuća kuna. Prva mjera podrazumijeva bespovratnu potporu poduzetnicima početnicima za nabavu informatičke opreme i uvođenje IT sustava, za nabavu opreme, strojeva i alata za rad te za izradu internetske stranice, vizualnog identiteta tvrtke. Ove godine dodana je i četvrta mjera, subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite uz pomoć HBOR-a, s obzirom na to da je Grad Kastav sklopio ugovor o poslovnoj suradnji sa svrhom financiranja poduzetništva na području Kastva. Temeljem takvog ugovora HBOR će prihvatljivim korisnicima osigurati kreditna sredstva izravno ili putem poslovne banke, a Grad će proračunom osigurati sredstva za subvenciju kamate na poduzetničke kredite. Ukupni kreditni potencijal je 6 milijuna kuna

Grad Kastav je na visokom četvrtom mjestu po zapošljavanju prema podacima Državnog zavoda za statistiku koji je izašao s konačnim podacima o zaposlenosti za ožujak 2019. godine. ‘Ovi podaci zaista vesele jer pokazuju da smo na dobrom putu s privlačenjem novih ulaganja. Između ovih rezultata i realnog trenutka je izbila pandemija koronavirusa, no Grad Kastav nastavio je s poticajima poduzetnicima i brzo reagirao s olakšicama u najtežim trenucima „lockdowna“ kako bi se umanjile negativne posljedice korona krize. Zahvaljujući novim investicijama, poput početka rada novog trgovačkog centra Plodine u Kastvu gdje je otvoreno 45 novih radnih mjesta, i gradnje četiri nove hale u Radnoj zoni Žegoti, i dalje očekujemo ovako dobre statističke pokazatelje unatoč krizi’, kazao je gradonačelnik Kastva, Matej Mostarac.

Projekt „Kastav Smart Start“, prijavljen u lipnju 2019. godine, čeka još samo potpisivanje ugovora. Cilj projekta je stvaranje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, pogotovo u zelenim tehnologijama u Gradu Kastvu koji će se ostvariti provođenjem aktivnosti stručne i savjetodavne podrške poduzećima uz raniju aktivnost unaprjeđenja infrastrukture u okviru koje bi se takve usluge pružale. Projekt se sufinancira sredstvima EU-a iz Europskog fonda za regionalni razvoj; sufinanciranje u iznosu od 84,99%, a ukupna vrijednost projekta je 3.749.942,07 kuna.

„Kastav Smart Start“ je projekt čijom se provedbom nastoji pružiti mogućnosti kako novoosnovanim, tako i postojećim tvrtkama mikro, malog i srednjeg poduzetništva da svoje potencijale i ideje lakše realiziraju u okviru novopokrenutog start-up inkubatora, odnosno ostvariti utjecaj na razvoj poduzetničke kulture te stvoriti poticajno okruženje za samozapošljavanje i podizanje radnih kompetencija za zapošljavanje.

Inkubator će imati salu za sastanke, poslovni prostor i prostor za druženje. Edukacija i savjetovanje bit će dostupni i za fizičke osobe koje se žele odvažiti na poduzetnički pothvat.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram