Povežite se s nama
U povodu  obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u subotu, 3. prosinca, na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policija je pojačano nadzirala  promet usmjereno na nepropisno  parkiranje na mjestima namijenjenim za osobe s invaliditetom.

Na  cijelom području ove Policijske uprave zabilježeno je ukupno 113 prekršaja, od kojih je na području grada Rijeke i riječkog prstena  zabilježeno počinjenje 42 prekršaja. Najveći broj prekršaja počinili su vozači koji su svoja vozila parkirali na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom (43). Po pet počinjenih prekršaja evidentirano je na autobusnim ugibalištima i u zoni pješačkih prijelaza, četiri i na željezničkoj pruzi, dok su po jedan prekršaj počinjeni parkiranjem na nogostupima,odnosno, nepoštivanjem znaka pristupačnosti. Riječ je o prekršaju kada fizička osoba koristi prava osobe s invaliditetom koja proizlaze iz znaka pravičnosti.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom Odlukom Ujedinjenih naroda iz 1998. godine obilježava se svakog 3. prosinca. Osnovni cilj obilježavanja je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međuresorske suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom, kako bi se na taj način ublažile posljedice socijalne isključenosti, te senzibiliziralo javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se te osobe svakodnevno susreću.