Povežite se s nama

Više od 15 dana prošlo je otkako je posljednji put viđena Riječanka Milka Kolanović sa Srdoča. Njezina kćer Iva iznimno se angažirala ne bi li pronašla svoju nestalu majku, mnogi sugrađani su joj u potrazi pomagali, no neke službe koja su joj mogle biti od velike pomoći njezinom se pozivu nisu odazvali ili barem ne u potpunosti.

Iva se još jednom svojim sugrađanima obratila putem društvenih mreža:

“S obzirom na to da je mama nestala prije 2 tjedna, vratila sam se u Dublin i na posao kako bi nastavila sa svojim dnevnim aktivnostima i zadržala prisebnost. I dalje ću neumorno tražiti pomoć institucija i stručnjaka kako bi pronašli našu mamu. Kažu da očajna vremena zahtijevaju očajne mjere tako da sam čak zvala i pisala odjelu za nestale osobe pri irskoj policiji An Garda Síochána, kontaktirala sam ured irskog predsjednika, Europsku komisiju, zatražila pomoć od Republike Irske i kako bih potaknula hrvatske vlasti brojne državne čelnike na aktivaciju svih raspoloživih resursa u traženju nestale osobe. To sam napravila nakon što su moja nastojanja da razgovaram s hrvatskim vlastima sa zahtjevom da aktiviraju sve raspoložive resurse u potrazi za mojom nestalom majkom bila neuspješna.”

“Pokucala sam na mnoga vrata državnih službenika i zatražila pomoć. Pisala sam Ministarstvu unutarnjih poslova, kontaktirala Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u Saboru, javila sam se gradonačelniku grada Rijeke Vojku Obersnelu, pisala sam uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i učestalo sam posjećivala 2. policijsku postaju na Zametu u Rijeci bez uspjeha. Ipak, još uvijek pozivam sve gore spomenute dužnosnike i institucije da ne ignoriraju moj apel i da iskoriste svoju moć kako bi nam pomogli aktivirati sve raspoložive resurse u traženju naše mame i ostalih nestalih osoba putem diplomatskih kanala i direktno.”

“Procedure traganja za nestalim osobama u Hrvatskoj nisu dobro konstruirane i opsežne, te se ništa ne poduzima kako bi se smanjilo kašnjenje i povećala mogućnost dobrog orkestriranog hitnog odgovora u trenutku kada osoba nestane i u danima nakon nestanka. Uz to nas lokalni policijski ured nema dovoljno osoblja. Iako inspektori koji rade na slučaju svoj posao odrađuju korektno – rezultata nema. Prema mojim saznanjima u većini slučajeva obitelji nestalih osoba u Hrvatskoj se snalaze same i razina pomoći koju obitelji nestalih prime u određenom trenutku ovisi o lokaciji, lokalnim vlastima, inspektorima koji rade na slučaju i njihovim nadređenima. U Hrvatskoj postoje slučajevi u kojima su obitelji primile više pomoći od nas, a postoje i slučajevi u kojima su obitelji primile manje pomoći od nas u potrazi. Molimo sve od navedenih dužnosnika i institucija navedenih u tekstu iznad da pozovu hrvatske vlasti da u potpunosti istraže ovaj slučaj, prošire potragu na sire okolno područje i pomognu nam pronaći nasu mamu”, poručila je Iva Kolanović na svom Facebook profilu.