Povežite se s nama

Vijesti

Kedži prijeti tužba od 100.000 kuna zbog spota snimljenog ispred riječke džamije

Objavljeno

na


Kad je naš poznati pjevač Damir Kedžo ovo proljeće krenuo u snimanje svog novog videospota za remiksiranu verziju pjesme “Divlji vjetar”, s kojom je pobijedio na Dori i trebao nastupiti na Euroviziji – kasnije otkazanoj uslijed pandemije koronavirusa – vjerojatno nije ni slutio da bi ga kadrovi iz tog spota mogli dovesti do mini-skandala, u kojemu ga se potražuje novac za snimanje na lokaciji.

Kedžo je, podsjećamo, spot snimao na lokaciji poznate riječke džamije na Hostovom bregu, u dogovoru, kako kaže, s Islamskom zajednicom u Rijeci, javlja Jutarnji list.

Iznenađen dopisom

No čini se da Fedor Džamonja, sin i nasljednik Dušana Džamonje koji je projektirao džamiju u koautorstvu s arhitektima Brankom Vučinovićem i Darkom Vlahovićem, sprema tužbu protiv pjevača, budući da mu se ovaj nije prethodno obratio za dozvolu za snimanje spota. Prema medijskim napisima, Džamonja od pjevača traži 100.000 kuna zbog navodne povrede autorskih prava. Fedor Džamonja nam nije htio potvrditi kako je doista podigao tužbu te da je zaista riječ o tom iznosu, rekavši nam kako između njega i Damira Kedže, zapravo, “nema svađe”.

– Radi se o autorskim pravima. Ako treba, na sudu ćemo vidjeti tko je u pravu, a ja ga još jednom pozivam da pronađemo izvansudsko rješenje – rekao nam je Fedor Džamonja u kratkom telefonskom razgovoru.

Damir Kedžo nam je, pak, rekao kako je ostao iznenađen dopisom koji je iz odvjetničkog ureda prije koji dan stigao na njegovu adresu.

Prepoznatljive vizure

– Mi smo kroz brojne eurovizijske aktivnosti i predstavljanja pjesme ‘Divlji vjetar’ prikazivali svijetu svu glazbenu, ali i multikulturalnu i prirodnu ljepotu i različitost Rijeke i Hrvatske iz koje dolazim. Glazba je univerzalni jezik, koji svi razumiju, glazbom sam uvijek slao poruke ljubavi i to ću slati i dalje, svima.

Džamija Islamske zajednice u Rijeci jedna je od prepoznatljivih arhitektonskih građevina u Rijeci i na koju smo kao građani i zajednica ponosni, i baš zato smo željeli da se njene vizure vide u spotu ‘Divlji vjetar’ – rekao nam je Kedžo, dodajući kako smatra da se u navedenom slučaju snimanja spota na javnoj površini ne može govoriti o povredi autorskih prava.

– Nismo povrijedili autorska prava. Snimali smo na javnoj površini, a javili smo se i osoblju Islamskog centra u Rijeci koji su tog dana bili u džamiji. Nakon razgovora s imamom vezano uz snimanje, objasnio nam je da za snimanja unutar džamije moramo kontaktirati njih i autora zgrade, no kako za snimanja vani ne trebamo dozvolu, jer je to javni prostor. Tako da su nam u džamiji rekli da možemo slobodno snimati. Nama su trebale prepoznatljive vizure i snimili smo ih vani na javnoj površini, za koju nam ne treba dozvola za snimanje – smatra Kedžo, piše Jutarnji list.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram