Povežite se s namaU sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina sa suradnicima održao je radni sastanak s predstavnicima kineskih tvrtki s područja financija, transporta, infrastrukture, energetike te telekomunikacija.

Sastanku je prethodilo primanje veleposlanika NR Kine u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Zhaoming Hua, na čiju se inicijativu organizirao posjet kineskih tvrtki Primorsko-goranskoj županiji. Sastanku je nazočio i zamjenik predsjednika HGK-Županijske komore Rijeka Zlatko Mičetić.

Tijekom sastanka gostima je održana prezentacija potencijala za ulaganje u Primorsko-goransku županiju te su predstavljeni najznačajniji razvojni projekti.

Poseban interes za suradnju na području županije izrazili su predstavnici tvrtke China Road and Bridge Corporation koja se prvenstveno bavi realizacijom infrastrukturnih investicijskih projekata u području cestovnog, željezničkog i zračnog prometa, kao i projektima očuvanja vodnih resursa, te predstavnici tvrtke CEFC China Energy Company Limited koja djeluje u energetskom sektoru, ali nudi i financijske usluge (ulaganja u vidu poduzetničkog kapitala ili zajmova).

Pored navedenih, na sastanku su sudjelovali i predstavnici tvrtki Huawei Technologies, Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation, Shandong Hi-speed Group, China Telecom, Bank of China te NORINCO International.

Župan Komadina izrazio je zadovoljstvo dolaskom kineskog veleposlanika s brojnom i stručnom delegacijom gospodarstvenika, ljudima specijaliziranim za ulaganja u infrastrukturu, energetiku i turizam.

“Pripremili smo prezentaciju nacionalno važnih projekata na području Primorsko-goranske županije: LNG terminala, Zagrebačke obale, cestovne infrastukture, mosta na Krk, energetike i drugih. Interes postoji, gospoda iz Kine su svjesni da je to najkraći put u srce Europe i krajnje je vrijeme da se kineske investicije dovedu u Hrvatsku, upravo na područje Primorsko-goranske županije”, rekao je Komadina.

Zahvalivši na gostoprimstvu veleposlanik Hu pojasnio je da je ovo njegov prvi službeni posjet Primorsko-goranskoj županiji, koja je nakon Vukovarko-srijemske i Istarske treća županija koju je posjetio od preuzimanja dužnosti veleposlanika u Republici Hrvatskoj.

“Ovdje smo da vidimo prilike za suradnju. Potičemo turiste da dođu da dođu u Rijeku i ovu županiju, ali i investitore da ulažu u ovo područje. Imao sam priliku razgovarati sa županom o konkretnoj suradnji u infrastrukturi, trgovini, investicijama, kulturi i turizmu. Nadam se da je ovo dobar početak za buduću suradnju”, rekao je Hu.

Kineska delegacija gospodarstvenika predvođena veleposlanstvom u nastavku svog dvodnevnog programa susrest će se s predstavnicima Grada Bakra i Industrijske zone Kukuljanovo te Grada Rijeke i Lučke uprave Rijeka.