Povežite se s namaVisoko izaslanstvo Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine (NDRC), posjetilo je jučer Lučku upravu Rijeka. Tom prigodom predstavljene su im prednosti i mogućnosti ulaganja u projekte Lučke uprave, upoznati su s projektima razvoja riječkog prometnog pravca, izgradnji novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali. Kineska strana pokazala je poseban interes za ulaganja u Luku Rijeka.

Kinesko izaslanstvo prethodno je  na sastanku u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza upoznato s projektima izgradnje pruge na dionici Rijeka – Zagreb -granica s Mađarskom, kao i trenutnim stanjem Visoko kinesko izaslanstvo predvodi  voditelj kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC) Wang Jianjun, a u njegovoj pratnji su predstavnici vodećih tvrtki koje se bave prometnom infrastrukturom i lukama, kao i predstavnici vodećih kineskih brodarskih kompanija, koje već posluju s riječkom lukom.

Gostima iz Kine je ovom prigodom pripremljena prezentacija kojom je predstavljen geografski položaj riječke luke, strateške prednosti riječkog prometnog pravca u kontekstu europske TNT mreže koridora, predstavljen im je i projekt izgradnje zagrebačkog terminala, a upoznati su i s kapacitetima terminala na Brajdici kojim upravlja tvrtka AGCT .
Kinesko izaslanstvo boravi u Hrvatskoj radi konkretizacije političkih dogovora postignutih na najvišoj razini nakon susreta hrvatske predsjednice i predsjednika Narodne Republike Kine u Pekingu. Kinesko izaslanstvo iskazalo je zainteresiranost za područja energetike, prometne infrastrukture i turizma, ali je iz njihova hodograma aktivnosti vidljivi kako je njihov interes usmjeren na za velike projekte, izgradnju nizinske pruge i terminal na Krku te natječaj za Zagrebačku obalu.

Visoko izaslanstvo NR Kine primili su u ime Lučke uprave Rijeka, Vlado Mezak, ravnatelj, Vojko Kocijan, savjetnik ravnatelja, Sniježana Papeš, rukovoditeljica marketinga, Rajko Račeta, voditelj projekta Zagrebačka obala, u ime Luke Rijeka d.d. Nenad Janjić, član Uprave zadužen za operativne poslove, u ime AGCT, Alessandro Becce, izvršni direktor, a pozdravne riječi u ime Grada Rijeke uputio je Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika.

Nakon upoznavanja s razvojnim projektima i mogućnostima koje riječka luka nudi kao polazište za kinesku robu prema Središnjoj Europi, kinesko izaslanstvo obišlo je gradilište Zagrebačkog kontejnerskog terminala.

Grad Rijeka