Povežite se s nama

Kultura

Kino pobjeda donosi film o Heinrichu Himmleru

Objavljeno

na
U HNK Ivana pl. Zajca 20. ožujka u 19 sati bit će prikazan dokumentarac Onaj pristojni (Der Anständige) redateljice Vanesse Lapa, film satkan od privatnih dnevničkih zapisa, pisama i fotografija Heinricha Himmlera i njegove obitelji, ljubavnice, prijatelja, te od manje poznatih ili nikad prikazanih restauriranih arhivskih snimki. Film će biti prikazan povodom obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom i oslobođenja Rijeke, u programu Kino Pobjeda HNK Ivana pl. Zajca i Udruge UKUS. Projekciji će prethoditi nastup zbora Opere „Zajca“ s programom od nekoliko antifašističkih pjesama, a redateljica će se publici obratiti u video poruci.

Dokumentarac Onaj pristojni hrvatska je publika imala prilike vidjeti jedino na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Njegova je važnost međutim velika: osim što donosi dosad manje poznate ili nepoznate intimne detalje o arhitektu koncepta holokausta, zapovjedniku SS-a i Gestapoa, i ministru unutrašnjih poslova u Hitlerovoj vladi Heinrichu Himmleru, film pridonosi boljem razumijevanju poznate teze Hanne Arendt o banalnosti zla.

Redateljica Vanessa Lapa, Belgijanka s izraelskom adresom, došla je u posjed stotina privatnih Himmlerovih pisama, dnevničkih zapisa i fotografija. Riječ je o materijalu koji su američki vojnici zaplijenili iz Himmlerove obiteljske kuće 1945., dva tjedna prije nego li će Himmler počiniti samoubojstvo. Dio je tih materijala nestao, da bi se 40 godina kasnije pojavio u Tel Avivu, pod jednim krevetom.

Kad je došla u posjed materijala, redateljica se prihvatila opsežnog istraživačkog posla a među istraživačima je bila i Himmlerova nećakinja Katrin koja je kasnije na temelju svog sedmogodišnjeg istraživanja napisala knjigu. Temeljito je istraživanje rezultiralo fascinantnim filmom, premijerno prikazanim na Berlinaleu, koji nam omogućuje da zavirimo „u Himmlera intimno“, u njegov odnos sa suprugom, kćerkom, ljubavnicom, te s nacijom koju je vjerojatno od svih njih volio najviše.

 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram