Povežite se s nama

Predstavnička većina u Gradskom vijeću Grada Opatije održala je konferenciju za medije ususret nadolazećoj prvoj radnoj sjednici koju će to Vijeće imati idućeg ponedjeljka 31. srpnja. Koalicija predvođena Fernandom Kiriginom najavila je kako još ne zna hoće li podržati rebalans proračuna, odnosno da prije toga žele odgovore na neka svoja pitanja te ističu da ne žele ništa opstruirati.

“Mi ćemo i u budućnosti imati praksu nakon dobre analize materijala za Gradskog vijeća i donošenja zaključka između partnera obratiti se javnosti putem konferencija ili priopćenja, kako bi građani znali što planiramo napraviti. Uvodimo i praksu da se na sve sjednice Gradskog vijeća na kojima se donosi proračun ili rebalans proračuna pozovu i svi čelnici gradskih tvrtki i ustanova. Želimo detaljan odgovor primjerice na pitanje o povećanju proračuna Festivala Opatija od gotovo tri milijuna kuna. Dobili smo objašnjenje na što će biti utrošena dva milijuna kuna, a radi se o plaćanju najma dvorane Gervais i o PDV-u, ali ne znamo što će biti točno učinjeno s gotovo milijun kuna koja se daju za glazbeno-scensku djelatnost. Ravnatelj Festivala Opatija opravdao se da neće moći doći na sjednicu zbog puta u inozemstvo, doći će vjerojatno predsjednica Upravnog vijeća ili netko drugi iz ustanove, ali ne znamo hoće li nam oni moći odgovoriti na ta pitanja”, rekao je SDP-ov Fernando Kirigin.

Gradski vijećnik iz redova IDS-a, Andrej Poščić, najavio je kako će dati na sjednici GV-a prijedlog da se pomogne i opatijskim srednjoškolcima u idućoj školskoj godini. “Pozdravljamo gradonačelnikove prijedloge o pomoći osnovnoškolcima, a naš prijedlog će biti da treba i srednjoškolcima pomoći s bonom od 750 kuna prilikom kupnje udžbenika. Kad je u pitanju pronatalitetna politika, predloženo je 10.000 kuna za svako rođeno dijete, ali mi smatramo da treba dodatno nagraditi i drugo, treće i svako iduće dijete. Nismo se mi još usuglasili, ali možda bi se radilo o dodatnih pet ili deset tisuća kuna. Postavili bi i uvjet da roditelji određeno vrijeme prije i poslije rođenja djeteta moraju biti na području Grada Opatije”, najavio je Poščić.

“Dvije odluke gradonačelnika odnose se na umirovljenike. Oni koji primaju mirovinu do 3.000 kuna ostvarili bi pravo na 1.000 kuna pomoći godišnje, a druga pomoć bi financirala dopunska osiguranja umirovljenika u iznosu od 840 kuna godišnje. Umirovljenike je ta vijest jako razveselila, mi apsolutno podržavamo odluku da se pomogne umirovljenicima i da im se poveća standard. Od strane stručne službe Grada te dvije mjere upućene su na ovu sjednicu GV-a, ali malo smo se iznenadili što se s time toliko žuri jer smatramo da treba prije napraviti analizu o kakvim iznosima se radi zbog planiranja proračuna”, rekla je HSU-ova vijećnica Gordana Grgurina dodajući da umirovljenike o tim mjerama treba bolje informirati kako bi ih i u što većoj mjeri zaista koristili.

Vijećnik Akcije mladih, Igor Puž, najavio je kako će i dalje inzistirati na nezavisnoj reviziji KTC-a Gervais. “Neugodno sam iznenađen odlukom da je gradonačelnik povukao natječaj o nezavisnoj reviziji gradnje KTC-a Gervais. Objašnjenje da sve provjerava DORH i da je to dovoljno smatram neprimjerenim, jer oni se bave nekim svojim stvarima. Mi nismo ni upućivali o postojanju nekakvih kriminalnih radnji, već želimo znati zašto je potrošeno toliko više novca. Pitanje je ima li gradonačelnik ingerenciju taj natječaj poništiti, ali ja ću i dalje zahtijevati da se ta revizija napravi. Natječaj je možda namjerno loše napravljen, i dalje želimo da se provjeri zbog čega je direktnim ugovorom s GP Krkom nabavljena dodatna oprema, a ne posebnim natječajem. Oni nisu morali paziti na cijenu, već samo na postotak koji je dozvoljen za dodatne radove”, smatra Puž.

“Mi smo dignuli ruku za KTC Gervais i želimo da se skine mrlja s tog objekta provođenjem revizije”, dodao je Kirigin pri kraju konferencije za medije.