Povežite se s nama

Velika koalicija od osam stranaka okupljena oko opatijskog SDP-a održala je ovog petka konferenciju za medije na kojoj su najavili kako gradonačelniku Ivi Dujmiću pružaju ruku suradnje, pogotovo uzevši u obzir sličnost programa, a istaknuli su i kako ostaju na okupu te predstavljaju većinu u Gradskom vijeću koje će biti konstituirano do kraja mjeseca.

“Zahvaljujem biračima što su nas podržali. Izbori su iza nas i ono što dugujemo našim biračima jest da budemo konstruktivni u daljnjem radu što smo zagarantirali tijekom kampanje i garantiramo sada. Pokazujemo homogenost i sve neke ulične priče želimo demantirati ovom konferencijom. Mi smo čvrsti i predstavničku vlast imamo u našim rukama. Svi naši vijećnici će biti konstruktivni, imamo program koji ćemo podržavati i uvijek su dobrodošli programi s druge strane koje ćemo proanalizirati i ako su dobri za građane onda neće biti u opasnosti. Oni moraju imati podlogu u proračunu i moraju biti nešto što naši građani žele. Biračima dugujemo konstruktivnost i radit ćemo kao što smo radili u kampanji – za bolju Opatiju”, rekao je Fernando Kirigin.

Nakon prvog kruga potporu koaliciji pružila je i Akcija mladih, a Robert Kurelić ističe da tako ostaje i dalje. “Akcija mladih će čvrsto stajati uz ovu predstavničku većinu, očekujemo od kolega da ćemo programe koje smo uskladili i provoditi. Svjesni smo da je gradonačelnik dobio veliku podršku građana i željno očekujemo čuti i njegove prijedloge kako bismo sve to uskladili. Nitko mu neće kontrirati, nego treba staviti na kup sve što je dobro za Opatiju s obje strane. Programi većine stranaka i nezavisnih lista su u velikom dijelu slični, a oko finesa zbog kojih se razilazimo ćemo razgovarati”, poručio je Kurelić.

“Apsolutno ćemo stajati na tragu naše zajedničke liste. Čvrsti smo u našim stavovima, želimo provoditi sve dobre programe koje smo najavljivali tijekom kampanje. Žalost činjenica što se biračko tijelo podijelilo, rezultat je bio tijesan, ali veseli i što je izlaznost birača bila iznad prosjeka u županiji. Oči javnosti će biti uprte i u gradonačelnika i u vijeće. Želimo da se predloženi programi provode. Bilo je iskazano mnogo lijepih želja i mislim da se u ovom trenutku ne mogu sve one ubaciti u proračun. Pratit ćemo i eventualna rezanja prava trenutnih korisnika proračuna, naročito u području zdravstva i socijalne skrbi. Ne želimo biti destruktivni i razmišljati o rušenju gradonačelnika. To nam nije cilj, a ja mu čestitam na pobjedi i poručujem da se prestane baviti nekakvim spletkama”, rekao je IDS-ov vijećnik Neven Varljen.

“Mnogi od nas već osam godina aktivno sudjeluju u realizaciji velikih projekata u Opatiji. Kolega Kirigin i ja smo vodili projekt izgradnje opatijske dvorane na što smo posebno ponosni. Ova većina će podržati sve projekte koji će podići Opatiju i stvarati radna mjesta kako ljudi ne bi odlazili iz grada, što je jedan od glavnih razloga zašto smo se okupili u koaliciji. Nećemo odustati od projekata iz našeg programa”, poručio je HNS-ovac Vedran Kružić.

U ime HSU-a javnost se obratio Dušan Mušćo. “Bit ćemo vrlo konstruktivni u vijeću, zalagat ćemo se za provedbu prije svega programa koji smo mi promovirali, ali prihvatit ćemo i sve prijedloge s druge strane koji budu koristili Opatijcima, a naročito umirovljenicima.”

Na kraju je SDP-ov kandidat za gradonačelnika još jednom poručio kako je spreman na suradnju prilikom realizacije kvalitetnih programa. “Mi pružamo ruku suradnje. Znamo da su ovlasti gradonačelnika velike i njegov prvi potezi će pokazivati u kojem smjeru ide. To može biti jedno homogeno vijeće s obzirom na sličnost programa. Nećemo inzistirati samo na našim prijedlozima, već ćemo razgovarati o zajedničkoj suradnji”, rekao je Kirigin.