Povežite se s namaSDP-ov kandidat za gradonačelnika Opatije, Fernando Kirigin, održao je ove srijede, 30. ožujka, konferenciju za medije na kojoj su također nazočili predsjednik Gradskog vijeća Grada Opatije i SDP-a Opatije Viktor Peršić te SDP-ov gradski vijećnik Danko Žitinić.

Htjeli su najaviti svoje namjere povodom skorašnje sjednice Gradskog vijeća na kojoj su zasad samo tri točke dnevnog reda, a sve su vezane uz dodjelu godišnjih gradskog nagrada. No, čini se da bi i ovog puta dnevni red mogao biti proširen s dvije zanimljive točke. Jedan se odnosi na porez na potrošnju u Opatiji, a drugi na plaće djelatnika Dječjeg vrtića.

“Imamo određene ideje o kojima raspravljamo već neko vrijeme, a koje će predstaviti detaljnije naš kandidat za gradonačelnika. Želimo kao stranka i kao koalicija biti na tragu onoga što smo više puta govorili, a to je da obećanja izvršavamo. Želimo biti ozbiljni i već sada provesti neke ideje u još uvijek aktualnom Gradskom vijeću”, rekao je u uvodu Peršić.

“Mi se želimo izmaknuti iz prljave nametnute kampanje i ponuditi građanima ono što još uvijek možemo napraviti u aktualnom mandatu, da to ne budu sve samo pusta predizborna obećanja za koja će kasnije netko govoriti da nije ih moguće provesti. Imamo zadnju sjednicu Gradskog vijeća na kojoj možemo donijeti neke odluke. Predlažemo da se porez na potrošnju već sad korigira, a ne da se samo obećaje ugostiteljima. Pozivamo gradske službe i gradonačelnika da predlože takvu odluku Gradskom vijeću, a ako treba i prolongirat ćemo nekoliko dana sjednicu”, kaže Kirigin.

“S obzirom da je jedan od gradskih poreza i porez na potrošnju, predlažemo da se on već sada smanji ili ukine. Želimo to napraviti sada, a ne da to bude obećanje za sljedeći mandat. Mislimo da je to realno i ostvarivo, to su već napravile neke sredine. Ugostiteljima je povećan PDV, to svi jako dobro znamo, pa im želimo na ovaj način pomoći i dati poticaj”, rekao je Kirigin te otkrio kako bi to opatijskim ugostiteljima donijelo uštedu od 2,2 milijuna kuna na godišnjoj razini.

“Aktualna tema je i Dječji vrtić, odnosno usklađivanje koeficijenata i praktički povećanje osnovice, što nismo napravili u prosincu sukladno želji gradonačelnika. Sad kad znamo situaciju s novim poreznim mjerama, predlažemo da se ubrzano napravi rebalans proračuna i da se u njemu predvide sredstva za povećanje osnovice i usklađivanje koeficijenata, tako da ni oni ne budu zakinuti. Za takvo nešto treba imati temelj u proračunu, a s obzirom na to da imamo pozitivan rezultat, kaže gradonačelnik da imamo višak od 4,5 milijuna kuna, to možemo napraviti. Tu vidimo da se mogu namaknuti sredstva za takvu odluku”, najavio je SDP-ov potez Kirigin.

“Gradonačelnik s tim prijedlozima neće imati problema, dobit će podršku većine u Gradskom vijeću. Mislim da se sve to može napraviti, volja postoji i prilika je da se to sada riješi. Smanjenje ili ukidanje poreza na potrošnju može stupiti na snagu već od 1. svibnja Ako nešto možemo napraviti već danas, nemojmo to ostavljati za nakon izbora”, rekao je Kirigin te dodao da treba razmotriti treba li taj porez biti smanjen s 3% na primjerice 1,5% ili u potpunosti ukinut.

Ukoliko takvi prijedlozi ne budu spremni za iduću sjednicu Gradskog vijeća, najavljena je i mogućnost da se održi još jedna sjednica u drugoj polovici travnja, što ne bi predstavljalo dodatni trošak za Grad Opatiju.