Povežite se s nama

Vijesti

Klanatransu umjesto odgode naplate duga stigla prijetnja banke ovrhom u roku od 24h

Objavljeno

naJedna od većih prijevozničkih tvrtki na našem području kad je u pitanju teret zasigurno je Klanatrans, a njihova djelatnost je također velikim dijelom pogođena u ovom doba epidemije koronavirusa te im je poslovanje prilično otežano.

Zbog toga su u Klanatransu od Banke Kovanica zatražili odgodu duga kojeg im uredno obročno otplaćuju preko faktoring društva. Tako su postupili prema informacijama i preporukama koje već danima stižu od Vlade RH, no s druge strane ipak nisu naišli na razumijevanje, već im je stigla svojevrsna prijetnja.

“Banka Kovanica je u svom pismenom odgovoru zaprijetila jednostavnim neosnovanim i promptnim raskidom nedospjelih ugovora o ustupu potraživanja te zaprijetila neosnovanom i pravno neutemeljenom blokadom računa u roku od 24 sata. Jedino nam preostaje obratiti se hrvatskim institucijama koje nadziru bankarski sektor te mogu žurno pomoći da se ne unište hrvatske kompanije, konkretno naša tvrtka i dobavljač koji zajedno zapošljavaju više od 100 radnika.

Vašu preporuku da od financijske institucije tražimo pomoć i razumijevanje za očuvanje, kako poslovanja društva, tako i radnih mjesta, Banka Kovanica je isto iskoristila kao neosnovani argument za raskid ugovora o cesiji i prijevremenu naplatu nedospjelih obveza kroz prijetnju blokadom računa u roku od 24 sata.

Ono što je nedopustivo i zastrašujuće je to da je Banka Kovanica umjesto da pomogne gospodarstvu, konkretnoj našoj tvrtki, sukladno vašim preporukama i molbama iskoristila naš dopis da bi nam nedospjelu obvezu pravno neosnovano jednostrano naplatila putem blokade računa i time dovela do gašenja tvrtke.

S obzirom da nam je Banka Kovanica dala ultimatum da u roku od 24 sata platimo nedospjele buduće obveze, molimo vas hitnu pomoć za rješavanje istog”, stoji u pismu Klanatransa koje je upućeno na više hrvatskih institucija.

Cijela korespondencija između Klanatransa i Banke Kovanica je objavljena i u Facebook grupi inicijative Glas poduzetnika.

U subotu u 21:04h na redakcijski e-mail primili smo i reagiranje Banke Kovanica koje prenosimo u cijelosti:

“Banka Kovanica je društvo odgovorna te postupa u skladu sa zakonom i svim preporukama. U konkretnom slučaju prije svega izričito opovrgavamo navode da je Banka blokirala račun društva te raskinula ugovor o cesiji pa stoga nije ni na koji način ugrozila poslovanje klijenta. Budući da je kreditno potraživanje osigurano kod osiguravajućeg društva sa kojim Banka ima sklopljen ugovor o poslovnoj suradnji vezano za osiguranje domaćih i izvoznih potraživanja, Banka je uvažavajući poteškoće klijenta u dosadašnjim razgovorima nastojala izaći u susret istom na način da smo ponudili plaćanje polovice nedospjelih obveza sa mogućnošću dobivanja odgode od 90 dana kod nedospjelih obveza i dodatnih 90 dana nakon isteka prvih 90 uz prethodnu suglasnost osiguravajućeg društva.

Napominjemo da Banka uvijek djeluje u interesu klijenta posebno vodeći računa o izvanrednim okolnostima uvjetovanim pandemijom koronavirusa a koje utječu na poslovanje klijenta, međutim mora također voditi računa o sklopljenom ugovoru sa osiguravajućom kućom, odnosno o pravima i obvezama koji iz istog ugovora proizlaze”, poručio je član uprave Ivan Mužić.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram