Povežite se s nama

Vijesti

Klarić: Cilj Industrijske zone Bakar je 10.000 zaposlenih osoba

Objavljeno

na
U višenamjenskoj dvorani u prizemlju poslovne zgrade Industrijske zone Bakar d.o.o. u Kukuljanovu održana je 29. studenoga 2021. godine završna konferencija projekta „Gospodarsko središte hrvatskog primorja“.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Grada Bakra, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, GP KRK d.d., Industrijske zone Bakar d.o.o., potencijalni investitori.  

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj temeljem Operativnog programa „Konkurentnosti i kohezije 2014.-2020.“. 

Prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljenim s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, ukupna vrijednost projekta iznosi 25.186.115,23 kuna od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 9.961.949,35 kuna odnosno 40,5376190% ukupno prihvatljivih troškova. Razliku sredstava osigurao je Grad Bakar iz svog proračuna te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

Na početku konferencije gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić se osvrnuo na početak njegovog obnašanja dužnosti gradonačelnika i naglasio da  „s obzirom da smo u početku, prije 15-ak godina, pokrenuli veliki razvojni ciklus širenja i izgradnje naše Zone, već tada smo ambiciozno taj naš veliki projekt i našu viziju ovog djela Grada Bakra nazvali Gospodarsko srce hrvatskog primorja.“

Upoznao je nazočne s aktivnostima projekta te istaknuo da su u okviru projekta izgrađene i potpuno komunalno opremljene dvije prometnice i to: B5.4.-B9.1. te 1. dionica prometnice B7.6.-E1.1. Radovi na izgradnji započeli su u siječnju 2020. godine, prometnica B5.4-B9.1 završena je u  prosincu 2020., a B7.6.-E.1.1 u rujnu 2021. godine. Izgradnjom i opremanjem infrastrukture duž 28.962 m2 stvoreni su preduvjeti za investicije u izgradnju novih poduzetničkih objekata. Klarić je istaknuo da je „odrađeno blizu 2 kilometara nove infrastrukture što se može vidjeti na promotivnom filmu, a to će uživo vidjeti i broji naši građani. Međutim ispod tog asfaltnog sloja krije se impozantna mreža infrastrukture (plinovod, vodovod, kanalizacija, suvremena tehnologija, optika, javna rasvjeta…)“ Dodao je kako je „bitno da već u ovom trenutku paralelno s izgradnjom infrastrukture Industrijska zona i Grad Bakar nisu mirovali već su tražili nove investitore.“

U okviru projekta sufinancirane su i aktivnosti izrade projektnog prijedloga, promocije i vidljivosti te upravljanje projektom i administracija. 

U svrhu prezentacije projekta, ali i poduzetničke zone potencijalnim investitorima u okviru aktivnosti promidžbe i vidljivosti izrađeni su promotivni video, promotivna brošura, digitalni orto-foto snimak zone te panoi. Svi navedeni materijali moći se će se preuzeti na web stranici Grada Bakra i Industrijske zone Bakar d.o.o.

Klarić je naglasio kako „diljem Hrvatske niču poslovne zone, ali niti jedna nije ovako opremljena, ni ovako velika kao ova naša.  Da će Grad Bakar postati Gospodarsko središte hrvatskog primorja svjedoči činjenica da je u pripremi za pokretanje još jedna poslovna zona na području naselja Hreljin. Vizija Grada je na tom prostoru planiranih poslovnih zona direktno zaposliti preko 10 000 radnika i vjerujemo da ćemo to uspjeti realizirati,“ poručio je gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić.  

Nazočnima se potom obratila direktorica Industrijske zone Bakar d.o.o. Linda Sciucca koja je naglasila sinergiju Grada Bakra i Industrijske zone Bakar  u infrastrukturnom opremanju već sada najveće i najopremljenije Industrijske zone. Svojim investicijama u prometnice, komunalnu infrastrukturu i ravnanje platoa, stavlja se investitorima na raspolaganje građevinske parcele koje su kompletno opremljene za gradnju gospodarskih objekata. 

Investitori su prepoznali Industrijsku zonu Bakar na Kukuljanovu kao mjesto za svoje ulaganje, prepoznali su njenu infrastrukturnu opremljenost, odličnu pozicioniranu rentu, njenu veličinu – 200-tinjak pravnih subjekata i više od  4 500 direktno zaposlenih i njenu raznovrsnost kroz razne proizvodne, uslužne i trgovačke djelatnosti. U razdoblju od 2017. do 2021. bilježimo 47 investicija, od čega je 20 izgrađenih gospodarskih objekata, 10 je u gradnji, a čak 17 u pripremi dakle projektiranju, ishođenju dozvola, ugovaranju građenja, što ukupno obuhvaća 586.981 metara kvadratnih. 

Ponosni smo što se proizvodnja razvija, što se možda ne vidi na ovoj glavnoj žili kucavici, ali od 20 objekata, čak devet ih je u funkciji proizvodnje,  a ostatak su trgovačke-uslužne djelatnosti.“

Na kraju je Klarić istaknuo podatak da samo ove godine što u realizaciji i što u pripremi projekata investitori u Zoni Bakar ulažu preko milijardu i dvjesto milijuna kuna, što je podatak koji govori sam za sebe. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže