Povežite se s nama


Klub Sušačana i njegove aktivnosti predstavile su predsjednica Kluba Tamara Morić i Mirjana Delmestre, Mirjana Marinić, Andrijana Mihaljević i Tamara Brnelić, članice Izvršnog odbora Kluba.

U subotu 11. travnja 1992. godine, pred četvrt stoljeća, u dvorani Sušačke gimnazije održana je osnivačka skupština Kluba Sušačana kojoj su prisustvovali brojni društveni uglednici, predstavnici tadašnjih političkih struktura grada, županije i države te veliki broj građana Sušaka i Rijeke.

Osnivanjem Kluba Sušačana želio se dati doprinos razvoju civilnog društva te promicati i njegovati kulturno-povijesno naslijeđe, etnološke i običajne baštine, društvena i gospodarska dostignuća, urban načina života i sve ono što je u povijesti Sušak i Rijeku činilo razvijenim srednjeeuropskim gradovima.

Već godinu dana nakon osnivanja, pokrenuto je izdavanje časopisa Sušačka revija, najprije kao glasila Kluba, a zatim kao glasila za kulturu i društvena zbivanja Hrvatskog primorja, Kvarnerskih otoka i Gorskog kotara. Jubilarni, stoti broj ovog časopisa izaći će u studenom ove godine.

U evidenciji članstva od 1992. godine do danas upisano je 3766 članova, a trenutno ima više od 1400 aktivnih članova.

U proteklih 25 godina kontinuiranog djelovanja potaknuta su mnoga pitanja od važnosti za podizanje standarda i kvalitete življenja građana Rijeke te ljepši izgled grada.

Zaslugom Kluba vraćen je službeni naziv Hrvatski kulturni dom na Sušaku za prostor u sušačkom neboderu, a izložbena galerija dobila je ime Kortil kao sjećanje na taj predio Sušaka

Tako su, uz časopis Sušačka revija, neke od brojnih aktivnosti Kluba bile i inicijativa Upoznajmo svoj grad te izložba fotografija „Most na kojem su se susrele obale grada koji teče…“, nastale prošle godine povodom 70. obljetnice izgradnje mosta na Rječini. U pripremi je i izložba „More u Sušačkim revijama“ koja je uvrštena u ovogodišnji program Festivala mora „Fiumare“.

25. rođendan Kluba obilježit će se svečanom akademijom koja će biti održana 31. svibnja u 18 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, gdje će biti prikazana povijest Kluba te njegove trenutne i buduće aktivnosti. Također, tada će biti predstavljen i proljetni dvobroj Revije, a na događaj su pozvani svi članovi Kluba i svi zainteresirani.

Predsjednica Kluba Morić i članice Izvršnog odbora poručile su kako će se Klub Sušačana kroz svoje aktivnosti, kao i Sušačka revija kroz svoje tekstove, konstruktivnim doprinosom i nadalje zauzimati za napredak Sušaka, Rijeke i cijelog našeg kraja, te su istaknule važnost građanske inicijative čime se može puno toga pokrenuti.