Povežite se s nama

Izbori

Koljanin, Blečić Jelenović i Švorinić najavili osnivanje Riječke regionalne lučke uprave

Objavljeno

na
Rijeka se u narednom mandatu konačno mora ponovno otvoriti prema moru. Stiješnjena  sa zapada, istoka i sjevera, jedina razvojna perspektiva joj je, kao što je to bilo i u povijesti, more i ogroman neiskorišten prostor kojim danas upravlja država kroz lučku upravu – obala. Prostori poput Metropolisa i Lansirne rampe koji nisu od interesa za Republiku Hrvatsku godinama stoje prazni, propadaju i o njima se nažalost nedovoljno ili gotovo nikako ne vodi računa, a mogli bi bit iskorišteni za razvoj Rijeke, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kandidat za zamjenika župana i predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

On je podsjetio da Rijeka danas ima dva gradonačelnika, kopnenog, kojeg biraju građani, i morskog kojeg postavlja država i nad čijim djelovanjem stanovnici Rijeke nemaju baš nikakav utjecaj. To se, prema njegovim riječima, mora promijeniti jer je to jedna od velikih kočnica razvoja grada.

“Neiskorišteni prostori mogu poslužiti za stambeno-poslovne namjene, kao što moguće da se dio obale prenamjeni za marinu i komunalne vezove, čime bi se u Rijeci stvorila jedna nova dodana vrijednost. Taj prostor bio bi u funkciji Grada i njegovih građana. Uz privatnu inicijativu koju treba podržati, investicije za navedene projekte mogle bi se ostvariti i kroz EU fondove. Dobili bi na upotrebu sadržaje koji nam nedostaju, a istovremeno riješili i pitanje prostora i objekata koji stoje prazni i nisu u upotrebi. Zalažemo se za otvaranje pregovora između države, županije i grada, da ovaj prostor, važan za grad i njegov razvitka, konačno stavimo u funkciju”, rekao je Švorinić.

Marinko Koljanin, nezavisni kandidat za župana kojeg podržavaju Lista za Rijeku i Kvarnerska inicijativa, podsjetio je da stalno govori da je i Rijeka sastavni dio Županije, i da zbog izostanka komunikacije župana i riječkog gradonačelnika pate i Grad Rijeka i Županija, pate građani jer nema razvoja. “Nakon izbora prva će mi zadaća kao župana biti da to promijenimo. Sjest ću za stol s Anom, novom riječkom gradonačelnicom i krenuti zajednički rješavati sve probleme. Naročito one koje se tiču obale i korištenja resursa mora što je u nadležnosti Žuapanije. Vratit ću Rijeci onaj dio obale koji ne koristi Luka Rijeka da ponovno sa svojim ovlastima izađe na more i razvojno počne jačati”, istakao je Koljanin.

Kako je rekla kandidatmkinja za gradonačelnicu Rijeke Ana Blečić Jelenović, samo u narednom četverogodišnjem razdoblju moguće je urediti oko 500 novih komunalnih vezova na lokaciji lučice Torpedo i nove lučice Pećine, te da je ono na čemu će ona i Lista za Rijeku pritom inzistirati, kada je u pitanju povratak obale građanima, investicije, novi sadržaji i osiguran pristup moru za sve građane i da od toga nema odstupanja.

“Vratiti obalu Gradu Rijeci. Otvoriti pregovore s državnim i županijskim vlastima radi prepuštanja obalnog prostora na upravljanje Gradu Rijeci za marinu, stanove poslovne prostore, komunalne vezove, kao i razgovori s državnim institucijama i poduzećima u Rijeci i Županiji, radi boljeg i koordiniranijeg korištenja potencijala riječke luke i drugih gospodarskih subjekata, to je naš imperativ. U najkraćem roku ćemo dogovoriti konkretne poteze i vremenski rok za realizaciju”, kazala je Blečić Jelenović..

Ponovila je još jednom činjenicu da Riječanima treba vratiti obalu jer je Grad Rijeka jedini grad na moru koji ne upravlja ni centimetrom svoje obale.

“S obzirom na zakonodavne okvire prema kojima su županije, a ne gradovi, osnivači lučkih uprava, i Primorsko-goranska županija treba postati dio rješenja, a ne problema. PGŽ, a vjerujem da je s novim županom koji stoji do mene to moguće dogovoriti, treba osnovati riječku lučku upravu na prostoru koji nije od strateškog interesa za Hrvatsku i prepustiti ju na upravljanje Gradu Rijeci. Na taj način bi se osnovala ustanova koja bi se na sustavan način bavila razvojem riječkog priobalja od Preluka do Pećina, što mora postati jedan od najvažnijih gradskih razvojnih resursa”, zaključila je Ana Blečić Jelenović.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže