Povežite se s namaU Vijećnici Grada Rijeke održan je sastanak Kolegija Župana i Kolegija Gradonačelnika Grada Rijeke.

Na sastanku je istaknuto zadovoljstvo suradnjom Grada Rijeke i Županije, a raspravljalo se o projektima u kulturi, riječkoj aglomeraciji, zajedničkoj imovini i drugim temama.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je važnost Grada Rijeke u Primorsko-goranskoj županiji rekavši da u Rijeci živi polovica stanovništva županije. “Tu su sjedište Ljekarne Jadran, Dom zdravlja, Centar za hitnu medicinu, Dom za starije i nemoćne na Kantridi, Učenički dom na Sušaku, 19 srednjih škola… Imamo i zajedničkih projekata s Nadbiskupijom, kao što je hospicij. U kulturi je suradnja na projektnoj razini otišla najdalje i nude se novi sadržaji očuvanja baštine i usluga u turizmu”, istaknuo je župan.

U slijedećem periodu, rekao je župan, slijedi dogovor o međusobnoj razmjeni imovine Prirodoslovnog muzeja i zgrade u kojoj je Trsatska glazba na Trsatu. Naime, zgrada Trsatske glazbe uknjižena je kao vlasništvo Pomorsko-povijesnog muzeja, dok Prirodoslovni muzej stanuje u zgradi Grada Rijeke. Sličnih situacija ima u još nekoliko slučajeva. “Mislim da nema razloga da međusobno ne zamijenimo nekretnine tako da svatko brine o svojoj instituciji u zgradi u kojoj radi”, zaključio je župan.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je dobru suradnju koja je rezultirala realizacijom brojnih zajedničkih projekata. “Pogotovo u ovom zadnjem razdoblju bih izdvojio suradnju na podučju kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture, gdje su nam Županija, Sveučilište i Grad Opatija glavni partneri”, rekao je Obersnel.

Govoreći o povezivanju Grada i Županije po pitanju zajedničkih interesa, Obersnel je rekao da bi sinergijsko djelovanje u nastupu prema Vladi Republike Hrvatske rezultiralo ostvarivanjem velikih državnih projekata koji nadilaze značaj Rijeke ili Županije. Primjeri takvih projekata su riječka luka, lučki terminali i pristupne ceste, rekonstrukcija željeznice te ostali infrastrukturni zahvate.

Po pitanju riječke aglomeracije Obersnel je naglasio da se ona osniva temeljem Zakona o regionalnom razvoju te da će stoga konačnu riječ o teme imati Ministarstvo regionalnog razvoja, iako će njen obim ovisiti o stavu pojedinih jedinica lokalne samouprave. Što se tiče stava Grada Rijeke i Županije, tu postoji visoki stupanj razumijevanja i jednakog razmišljanja kako se radi o više koordinativnom tijelu koje bi trebalo u budućnosti sagledavati razvoj jednog prostora u kojem su ljudi povezani zbog migracijskih tokova koji se odvijaju zbog posla i zajedničkih projekata. “Ta riječka aglomeracija će se dogoditi, uz možda neke male izmjene. Ali prije ili kasnije će svi oni koje smo pozvali u riječku aglomeraciju shvatiti da nam je tamo i mjesto”, zaključio je gradonačelnik.

Razgovaralo se i o granicama nadležnosti Grada i Županije. Župan Komadina rekao je da se radi o različitim nadležnostima te da veliki grad, poput Rijeke, može obavljati više poslova nego mu zakon daje nadležnost, ali treba naći pravu mjeru između disperzije djelatnosti i rascjepkavanja sustava. Ipak, između Grada i Županije ima više sličnosti nego razlika. “Duboko sam uvjeren kad bi kolega gradonačelnik i ja napisali zakon o regionalnom razvoju ili decentralizaciji i samoupravi da bi bio i samo ga dali na usvajanje u sabor da bi bio bolji model funkcioniranje u praksi nego kad ga dobijemo iz sabora”, rekao je župan.

Sastanak Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke bio je posljednji u nizu sastanaka županijskih čelnika s predstavnicima lokalne samouprave s područja Županije organiziran s ciljem unaprjeđenja suradnje i usklađivanja programa Županije i Grada.