Povežite se s nama

Vijesti

Komadina i Peršić Živadinov: PGŽ rado posjećuju gosti iz Europe i svijeta tijekom cijele godine

Objavljeno

na
U Primorsko-goranskoj županiji je od početka godine ostvareno 2,5 milijuna dolazaka i 15,2 milijuna noćenja, što je 3% više dolazaka i potpuno jednak broj noćenja kao 2022. godine.

„S ostvarenih 15,2 milijuna noćenja u 8 mjeseci dostigli smo 2022. godinu. Komercijalni smještaj je na razini 2022. kao i rekordne 2019. godine. Prošla godina bila je prva prava turistička godina nakon pandemije i očekivali smo da će ove godine uslijediti oscilacije u kretanju turističkog prometa te povratak konkurencije. S obzirom na situaciju veseli da smo ostvarili jako dobre rezultate u predsezoni koja jača iz godine u godinu te je glavni dio turističke sezone ostao na razini već izvrsnih prethodnih godina. Ako govorimo o cjelogodišnjem poslovanju destinacije i održivom razvoju, dobri rezultati u predsezoni i posezoni puno su nam važniji od eventualnog povećanja u kolovozu kada je opterećenje na destinaciju ionako već iznimno visoko. Smjer u kojem želimo ići je put održivog razvoja turizma što podrazumijeva da u vršnim ljetnim mjesecima ne dolazi do još većeg pritiska na destinaciju i infrastrukturu“, pojašnjava Irena Peršić Živadinov.

„Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima koji pokazuju da smo uspjeli u pozicioniranju Primorsko-goranske županije kao cjelogodišnje destinacije koju rado posjećuju gosti iz Europe, ali i drugih dijelova svijeta. Usmjerenost na podizanje kvalitete se isplatila jer smještaj s najvišim standardom bilježi i najveću popunjenost. U odnosu na 2019. godinu, visoko kategorizirani objekti ostvarili su 40% više noćenja. Vrhunska gastronomija ovoga kraja, prirodne ljepote, raznolikost kulturne baštine i mogućnosti boravka u prirodi temelji su naše turističke ponude uz koju smo godinama uspješno razvijali i nove atrakcije za one koji žele više sadržaja u mjestu svog odmora”, izjavio je župan Zlatko Komadina.

Najbrojniji gosti su i dalje gosti iz Njemačke koji su od siječnja do kraja kolovoza ostvarili gotovo 4 milijuna noćenja i 529 tisuća dolazaka što je 3% više noćenja i 5% više dolazaka u usporedbi s 2019. godinom. Tijekom kolovoza gosti iz Njemačke ostvarili su 5% više noćenja u odnosu na kolovoz 2019. godine. Iako ih u odnosu na kolovoz prošle godine ima nešto manje i dalje su to najbrojniji gosti na regiji. U usporedbi s prvih 8 mjeseci prošle godine, odlične rezultate i poraste u broju noćenja bilježe gosti iz Mađarske (19% više), Poljske (3% više), Slovenije (2% više) i Hrvatske (2% više), dok su gosti iz Austrije ostvarili jednak broj noćenja kao 2022. godine.

Prema vrsti smještaja, od siječnja do kolovoza u obiteljskom smještaju ostvareno je 6,8 milijuna noćenja što na razini 2022. ali i 2019. godine. Slijede kampovi s 3,3 milijuna ostvarenih noćenja, što je jednako broju noćenja iz 2022. godine ali 5% više u usporedbi s 2019. godinom. U hotelima je ostvareno 2,5 milijuna noćenja što je 1% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Smještaj s 4 i 5 zvjezdica je i dalje najbolje popunjen, odnosno od početka godine u objektima s 5 zvjezdica ostvareno je 40% više noćenja u odnosu na 2019. i 2% više u odnosu na 2022. godinu. U objektima s 4 zvjezdice ostvareno je po 2% više noćenja u odnosu i na 2022. i 2019. godinu.

Najposjećenije subregije u 8 mjeseci 2023. godine bile su: otok Krk (5,3 milijuna noćenja), Cresko-lošinjski otoci (2,7 milijuna noćenja), Crikveničko-vinodolska rivijera (2,6 milijuna noćenja), otok Rab (1,8 milijuna noćenja) i Opatijska rivijera (1,6 milijuna noćenja). A slijede ih još Riječki prsten s nešto više od 880 tisuća noćenja i Gorski kotar s 109 tisuća noćenja.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže